Centrala nucleară Zaporojie, reconectată la sistemul electric al Ucrainei: Muncitorii din centrală sunt nişte eroi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Markus Distelrath, Pexels
Fotografie de la Markus Distelrath, Pexels
Energoatom anunţă că centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la sistemul electric naţional. 

"Azi, 26 august 2022, la ora 2:04 p.m, unitatea de alimentare de la centrala nucleară Zaporojie care fusese oprită ieri a fost conectată la reţea. Muncitorii de la Zaporojie sunt eroi adevăraţi. Ei menţin siguranţa nucleară a Ucrainei, neobosiţi, şi muncesc într-un mod complet altruist pentru ca ţara lor nativă să beneficieze de curent electric", a transmis Energoatom pentru CNN

Joi, centrala fusese complet deconectată de la reţeaua electrică 

 

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este "complet deconectată" de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, anunța joi operatorul ucrainean Energoatom, informează AFP şi Reuters.

"Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei", sublinia grupul de stat Energoatom pe Telegram, conform Agerpres.

Centrala nucleară Zaporojie, în pericol. S-a aflat ce ascund rușii chiar lângă un reactor

Rusia menține trupe la centrala nucleară de la Zaporojie, chiar lângă unul dintre reactoare. Asta se vede pe imaginile satelitare publicate de ministerul britanic al Apărării. Potrivit experților, soldații ruși au ascuns vehiculele militare sub țevi și pasarele.

Pericolul pare a fi unul mare. Ministerul britanic al Apărării susține că riscurile principale sunt cel mai probabil întreruperile sistemelor de răcire ale reactoarelor, deteriorarea sursei de alimentare de rezervă sau erori ale angajaţilor care operează sub presiune.

"La începutul lunii martie, forțele terestre ruse au atacat și au capturat centrala nucleară Zaporojie. Pe 21 august 2022, imaginile indicau că Rusia a menținut o prezență militară sporită acolo, cu transportoare blindate amplasate la 60 de metri de reactorul numărul cinci. Trupele ruse au încercat probabil să ascundă vehiculele parcându-le sub țevi și pasarele.

Rusia este probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană în apropierea centralei de la Zaporojie în pentru propagandă. În timp ce Rusia menține ocupația militară asupra centralei de la Zaporojie, riscurile principale sunt cel mai probabil întreruperile sistemelor de răcire ale reactoarelor, deteriorarea sursei de alimentare de rezervă sau erori ale angajaţilor care operează sub presiune", a scris pe Twitter Ministerul Britanic al Apărării. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Pericol nuclear în Europa. Rusia și Ucraina se acuză reciproc în Consiliul de Securitate al ONU

Rusia şi Ucraina şi-au pasat din nou responsabilitatea pentru punerea în pericol a centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), într-o reuniune a Consiliului de Securitate marţi seara, în timp ce secretarul general al ONU le-a cerut să înceteze orice activitate militară în perimetrul acesteia, relatează France Presse.

"Forţele armate ucrainene continuă practic zilnic să bombardeze teritoriul centralei nucleare, provocând un risc real de accident radioactiv cu consecinţe catastrofale pentru continentul european pe ansamblu", a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia, la solicitarea căruia a fost convocată această reuniune a Consiliului de Securitate. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel