Centrala nucleară din Zaporojie, din nou deconectată de la reţeaua electrică, după bombardamente ruseşti (Energoatom)
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Centrala nucleară din Zaporojie, din nou deconectată de la reţeaua electrică, după bombardamente ruseşti (Energoatom)
Centrala nucleară din Zaporojie, din nou deconectată de la reţeaua electrică, după bombardamente ruseşti (Energoatom)
Centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), cea mai mare din Europa, a rămas joi în totalitate fără curent, după ce bombardamentele ruseşti de miercuri au avariat singurele două linii electrice de înaltă tensiune care conectează centrala la reţeaua electrică a Ucrainei, lăsând-o doar cu generatoarele diesel, a declarat joi compania de stat ucraineană Energoatom, potrivit EFE, Reuters şi Unian.

Energoatom, operatorul de stat al centralei nucleare din Ucraina, a anunţat joi într-un comunicat pe contul său de Telegram că centrala, situată pe teritoriul ucrainean, dar aflată în prezent sub control militar rusesc, este deconectată complet de la reţeaua electrică.

'Ieri, 2 noiembrie, cele două linii electrice de înaltă tensiune rămase, care conectează centrala nucleară din Zaporojie la reţeaua electrică ucraineană, au fost avariate în urma bombardamentelor ruseşti. Centrala a rămas fără curent la ora locală 23:04', a explicat compania.

Din motive de siguranţă, cele 20 de generatoare diesel de rezervă de la uzina s-au activat automat

Energoatom a adăugat că, din motive de siguranţă, cele 20 de generatoare diesel de rezervă de la uzina s-au activat automat.

La ora actuală, alimentarea cu energie a fost optimizată, în funcţiune sunt doar nouă generatoare, întrucât uzina are suficientă energie pentru a satisface cerinţele interne ale centralei, potrivit acesteia.

Reactoarele nr.5 şi 6, care erau operaţionale, sunt în prezent plasate în ceea ce se numeşte 'oprire la rece', în urma bombardamentelor, indică Energoatom.

'Există suficient combustibil diesel pentru a menţine generatoarele de rezervă în decurs de 15 zile'

'Există suficient combustibil diesel pentru a menţine generatoarele de rezervă în decurs de 15 zile, în cazul în care curentul la centrala nucleară din Zaporojie rămâne complet tăiat. Dar începe numărătoarea inversă', se precizează în comunicatul companiei. Potrivit Energoatom, 'capacitatea Ucrainei de a garanta securitatea centralei de la Zaporojie este semnificativ limitată din cauza ocupaţiei ruseşti şi a intruziunii reprezentanţilor Rosatom în gestionarea activităţii uzinei'.

Rosatom este corporaţia de stat din Rusia pentru energie nucleară, care a preluat controlul centralei din Zaporojie. Situaţia de la această centrală nucleară, a treia ca mărime din lume, îngrijorează atât Ucraina, cât şi ţările aliate deoarece se află într-o regiune care a fost anexată de Rusia şi unde se dau lupte grele. Bombardamente în zona centralei au loc încă de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc. 

Citește și - Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare

Guvernul polonez a adoptat miercuri o hotărâre prin care aprobă construirea primelor sale centrale nucleare, contractul pentru primul centrală fiind atribuit companiei americane Westinghouse Electric, informează dpa, care citează agenţia ştiri PAP.

Acest acord se bazează pe un acord din 2020 între Washington şi Varşovia privind utilizarea comercială a energiei nucleare. 'Trebuie să ne bazăm nu numai pe tehnologia dovedită, ci şi pe parteneri validaţi', a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki. Amplasamentul centralei nucleare Lubiatowo-Kopalino este pe coasta Mării Baltice, în Voievodatul Pomerania, la nord-vest de Gdansk.

Aici urmează să fie construite trei reactoare cu apă sub presiune AP1000, primul fiind programat pentru a fi dat în funcţiune începând cu 2033. O a doua centrală nucleară este, de asemenea, programată să fie construită în cadrul unui proiect între 'o companie coreeană şi firme poloneze', a spus Morawiecki.

Până în prezent, nu există informaţii despre un posibil al treilea proiect în centrul Poloniei, deşi Franţa şi-a exprimat interesul de a participa.

În anii 1980, construcţia unei centrale nucleare, proiectate de sovietici, a fost începută în apropiere de Gdansk, dar nu a fost niciodată finalizată din cauza protestelor. În prezent, centralele electrice pe cărbune satisfac aproximativ 70% din necesarul de electricitate al Poloniei. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel