Data publicării:
Centrala de la Zaporojie, cel mai periculos loc din Europa. Care sunt motivele
Centrala Nucleară de la Zaporojie, Ucraina, este, pentru moment, cel mai periculos loc din Europa.
A spus-o, pentru Radio România Actualităţi, directorul adjunct al Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere, Maksim Şevciuk. În prezent, centrala se află sub ocupaţia forţelor ruse şi deţine o mare cantitate de combustibil nuclear, fiind un loc incompatibil cu orice fel de activitate militară, scrie Rador.
Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de armata rusă în 4 martie şi de atunci se află sub controlul acesteia, chiar dacă este operată de personalul tehnic ucrainean. Directorul adjunct al Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere, Maksim Şevciuk, a declarat pentru Radio România Actualităţi, că există acorduri internaţionale care interzic acţiunile militare în asemenea facilităţi.
"Centrala Nucleară Electrică Zaporojie se află sub ocupaţie. Este cea mai mari centrală nucleară electrică din Europa, cu şase reactoare, cu o cantitate mare de combustibil nuclear şi cu depozite de combustibil nuclear uzat, aşadar un volum mare de deşeuri radioactive. Eu cred că este, în acest moment, cel mai periculos loc din Europa. Desigur, că ar trebui să exercităm presiuni asupra Rusiei prin Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să părăsească acest obiectiv, pentru că toate obiectivele de energie atomică nu sunt concepute pentru acţiuni militare de orice fel", a declarat acesta, conform sursei citate.
Ucraina deţine şase centrale nucleare funcţionale, iar cea de la Zaporojie are şase reactoare, generând un total de 5.700 megawaţi, suficient pentru a alimenta aproximativ patru milioane de locuinţe.
În regiunea Zaporojie din Ucraina va fi organizat un referendum pentru alipirea la Federația Rusă
Referendumul privind aderarea regiunii Zaporojie din Ucraina la Federația Rusă va avea loc la începutul toamnei, a declarat joi șeful administrației interimare a regiunii, Yevhen Balitsky, scrie Interfax.
"Eu, în calitate de șef al administrației militare-civile a regiunii Zaporojie, am decis să organizez un referendum care să aibă loc la începutul toamnei. Se elaborează mecanisme. Referendumul va stabili ce vor locuitorii regiunii Zaporojie și cum vor să trăiască.", a spus Balitsky.
Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere a independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk, iar pe 24 februarie, el a început invazia Ucrainei. În prezent, regiunea Herson este complet sub controlul forțelor ruse, iar regiunea Zaporojie este parțial acaparată de ruși. La 1 iunie, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, susținea că deciziile legate de viitorul Republicilor Populare Lugansk și Donețk, precum și al regiunilor Herson și Zaporojie din Ucraina, vor fi luate de locuitorii acestor regiuni, fără a spune că ucrainenii nu au fost întrebați atunci când le-a fost invadată țara.
Anterior rușii spuneau că referendumul pentru alipirea regiunilor Donbas, Zaporojie și Herson la Federația Rusă ar putea fi organizat în această vară
Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Slutsky, consideră posibil ca referendumurile privind aderarea la Rusia a regiunilor Donbas, Herson și Zaporojie, să aibă loc în această vară.
„Nu vreau să prezic, dar pot presupune că inițiativele de organizare a referendumurilor în aceste regiuni pot apărea foarte curând și ar putea avea loc, foarte posibil, în vară, și, logic, mai mult sau mai puțin simultan”, a spus Slutsky.
El a adăugat că „decizia de a include teritoriile eliberate din Rusia în timpul unei operațiuni speciale în Ucraina ar trebui luată doar de populația acestor regiuni”, susținând astfel retorica lui Vladimir Putin care neagă că a invadat țara vecină și spune de la începutul războiului că el a ordonat "o operațiune specială" în care îi eliberează pe ucraineni de fasciști.
„Nu este un secret pentru nimeni că există astfel de sentimente în Donbas, în regiunea Herson, în Zaporojie și sunt destul de puternice”, a spus șeful comitetului, uitând să menționeze că soldații ruși nu au fost întâmpinați cu pâine și sare, așa cum a încercat să arate Kremlinul și nici nu au fost fericiți când le-au fost distruse școli și clădiri rezidențiale, în care au murit civili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News