Centenarul Filmului Românesc, în cetatea Feldioara
Centenarul Filmului Românesc, proiect iniţiat anul trecut la Iaşi, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, va ajunge la finalul lunii la Feldioara, judeţul Braşov, cu trei filme româneşti care vor fi proiectate gratuit, anunţă organizatorii într-un comunicat de presă remis luni Agerpres.
Criticul de film Irina-Margareta Nistor va fi, de asemenea, prezentă la evenimentul din cetatea braşoveană, care a mai găzduit de-a lungul timpului evenimente cinematografice.
"Ne bucură să ajungem într-un loc plin de istorie, cum este, de altfel, şi proiectul nostru. Filmele pe care le aducem la Feldioara sunt împreună cu Irina-Margareta Nistor, care ne va însoţi şi ne este şi consultant cinematografic. Vom avea un sfârşit de august şi un început de toamnă încadrate filmic", a declarat coordonatorul Centenarului Filmului Românesc, Andrei Giurgia, potrivit sursei citate.
Centenarului Filmului Românesc de la Feldioara propune publicului vineri, 30 august, începând cu ora 21,00, proiecţia peliculei "Serata", regizat de Malvina Urşianu. Filmul este apreciat de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, doctor în cinematografie, ca având un caracter politic şi propagandistic al epocii comuniste, care descrie lupta comuniştilor în ilegalitate şi în perioada cuceririi puterii.
Sâmbătă, la ora 18,00, la Căminul cultural Feldioara, va avea loc proiecţia filmului "AGERPRES - Marea Unire, România la 100 de ani", un documentar marca Agerpres care prezintă cum a fost realizat acest deziderat al românilor.
"Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei", se arată în comunicat.
Ultimul film din Caravana Filmului Românesc, "Duminică, la ora 6", regizat de Lucian Pintilie, va fi proiectat în cetatea Feldioara, sâmbătă, 31 august, la ora 21,00, iar invitatul serii va fi Irina-Margareta Nistor.
"În 1966, a primit Premiul special al juriului şi Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu). În 1966 a fost prezentat la Festival Internacional de Cine de Mar del Plata din Argentina, intitulat 'El domingo a las seis', unde a câştigat Premiul special al juriului, Premiul 'Opera Prima', Premiul mişcării de experiment şi cinecluburi, Premiul special al criticii, Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu)", se menţionează în acelaşi citat.
Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificaţie ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania. Pe teritoriul comunei au fost găsite 109 morminte, datând din secolul XII, dinainte de aşezarea saşilor pe aceste locuri. La ruinele cetăţii se mai păstrează urme vizibile ale prezenţei Cavalerilor Teutoni.
Iniţiat de ARTIS şi Asociaţia Obştească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat pe data de 3 februarie 2018, la Iaşi, oraşul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României. Proiectul va continua până în 2020 inclusiv, împlinind harta celor 100 de evenimente filmice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News