Centenarul Bătăliei de la Mărăști, fără Guvern și Președinție. George Simion: Le atrag atenția
Cu doar un an înaintea sărbătoririi centenarului celui mai important eveniment din istoria României, Marea Unire, clasa politică de la București dovedește încă o dată o lipsă profundă de interes în ceea ce privește evenimentele fundamentale.
Miercuri, la exact 100 de ani de la începerea Bătăliei de la Mărăști, nimeni din partea Executivului sau din partea Administrației Prezidențiale nu a fost prezent pentru a depune o coroană de flori în memoria soldaților români, care prin jertfa lor au făcut posibil visul României Mari.
Premierul Mihai Tudose este plecat la Bruxelles, iar președintele Klaus Iohannis, întors de la Summitul „Inițiativei celor Trei Mări" din Varșovia, nu a mai apărut în spațiul public. Din partea Guvenului niciun ministru nu s-a deplasat la Mărăști pentru a aprinde o lumânare și a depune o coroană.
Doar Ministerul Apărării Naționale s-a rezumat să trimită militarii forțelor terestre din Divizia 2 Infanterie "Getica" la Mărăști.
Mult prea puțin însă pentru un eveniment atât de important pentru România, o adevărată piatră de temelie și eroism în istoria zbuciumată a țării.
În schimb, Casa Regală a marcat centenarul marilor bătălii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, printr-un traseu al recunoștinței. Astfel, Principesa Margareta și Principele Radu au luat parte la ceremonia de depunere de flori de la Mausoleul de la Mărăști, Mausoleul din Mărășești, dar și la Cimitirul Eroilor din Oituz. Dacă înalții demnitari din clasa politică românească nu au considerat că prezența lor este necesară, din partea SUA a fost prezent la evenimente ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm.
Liderul platformei unioniste Acțiunea 2012, George Simion, prezent la evenimente, a confirmat informația pentru DC News. Acesta a transmis și un mesaj de atenționare pentru clasa politică de la București.
”Se pare că mai marii oameni politici sunt interesați de cu totul și cu totul alte chestii. Acțiuni la purtător, impozite ș.a.m.d. Eu le atrag atenția că nimeni nu o să își aducă aminte de toate acestea peste 10-15 ani. În schimb, toată lumea știe că în 1918, prin Marea Unire, România s-a unit. Acum, după 100 de ani nu se fac eforturile necesare ca aceste zile să fie sărbătorite cum trebuie”, a precizat George Simion în exclusivitate pentru DC News.
”Pe aici nu se trece”, Mărăști, Mărășești, Oituz, momentul de glorie al Armatei Române
România intrase în Primul Război Mondial, de partea Antantei, la data de 27 august 1916. După o serie de înfrângeri în fața Puterilor Centrale, la sfârşitul anului 1916, Bucureştiul a fost ocupat, iar mai apoi o mare parte a teritoriului României a căzut sub ocupaţia trupelor germane. Regele Ferdinand I și Regina Maria, armata, Guvernul și Parlamentul, s-au retras în Moldova care rămăsese neocupată.
Situația era una extrem de periculoasă. În cazul unei înfrângeri totale a Armatei Române, teritoriul românesc risca să fie anexat, existând pericolul de dizolvare a României ca stat.
Jertfa soldaților români pe câmpul de luptă
Ceea ce a urmat a reprezentat piatra de temelie a Marii Uniri de peste un an, din 1918.
În dimineața zilei de 11 iulie 1917, Armata a 2-a română, condusă de generalul Alexandru Averescu, sub comanda Regelui Ferdinand I, a pornit ofensiva împotriva Armatei a 9-a germane. Bătălia a durat opt zile. Soldații români, mult mai slab pregătiți decât cei germani, au luptat cu eroism dată fiind situația României, dar și motivați de promisiunile de împroprietărire făcute de Regele Ferdinand I. Generalul Averescu avea mai apoi să susțină că Bătălia de la Mărăști a fost ”prima victorie adevărată din istoria Armatei Române moderne”.
Dar prețul victoriei a fost uriaș: peste 5.000 de soldați români au decedat, au fost răniți sau au fost dați dispăruți.
A urmat Bătălia de la Mărășești (6-16 august 1917), unde s-a născut pe câmpul de luptă deviza ”Pe aici nu se trece!”. Și într-adevăr nu s-a trecut. Cu jertfa a peste 27.000 de soldați români care și-au găsit odihna veșnică pe câmpurile de la Mărășești. Ulterior, a urmat victoria împotriva trupelor germane și austro-ungare, în Bătălia de la Oituz (8–22 august 1917), sub comanda generalului Gheorghe Văleanu.
Generalul german Curt von Morgen, nota în memoriile sale în timpul Bătăliei de la Mărășești, următoarele: "Rezistența dușmanului, în special a românilor, a fost neobișnuit de dârză și s-a manifestat prin 61 de contraatacuri... în decursul celor 14 zile de luptă. Ele au condus mai ales la lupta cu baioneta".
Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz au salvat existența României și reprezintă un eveniment fundamental în istoria contemporană a țării, fără de care Marea Unire nu ar mai fi fost posibilă.
Astăzi, la exact un secol distanță, jertfa și lupta dârză a soldaților români, în mare parte țărani, morți cu zecile de mii, nu pare să mai reprezinte un eveniment major pentru aleșii neamului.
Mărășești, 100 de ani
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News