Centenar. Ziarul Cuvânt moldovenesc nu avea publicitate. Diaconescu: Se transmitea un mesaj subliminal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Vasile Stroescu a fost un cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura națională și a neamului. El a finanțat ziarul Cuvânt Moldovenesc.

Vasile Stroescu, luptător pentru apărarea drepturilor românilor şi un promotor al culturii şi educaţiei în limba română în Basarabia şi în Transilvania, a contribuit la Marea Unire din 1918.

Istoricul Marius Diaconescu a vorbit la DC News despre acest subiect.

"Vasile Stoescu evita, de multe ori, să intre în discursul public. El spunea: 'sunt bătrân, bolnav, voi tinerii trebuie să vă manifestați și să faceți treabă. Când aveți nevoie de bani, eu vă dau'. (...) Ziarul Cuvânt moldovenesc nu avea publicitate, cel puțin până la Unire și câteva luni după aceea. Ziarele rusești aveau publicitate pe ultima pagină. Cuvânt moldovenesc, niciodată! Din martie 1918, a devenit un ziar politic în sensul în care principalele articole se refereau la problema națională din Basarabia. Pentru a nu agita spiritele, au evitat inițial să folosească cuvântul 'român' sau 'românesc', dar - treptat, treptat - la mijlocul articolelor, scriau: 'noi, moldovenii, adică românii' astfel încât să treacă și de cenzura care exista până la o anumită limită, dar nici să nu trezească reacții și, în plus, pentru a transmite un mesaj subliminal pentru ca, încet, încet, să convingă populația că moldovenii sunt același popor cu românii. Au apărut articole în care se pronunțau cuvinte precum 'român, 'România' și arătau că moldovenii sunt români", a zis istoricul Marius Diaconescu la interviurile DC News.

Manifest

"La Congresul învățătorilor de la Chișinău, Paul Gore, un boier implicat în viața politică, știa foarte multă istorie românească, s-a adresat cu 'frați români' către învățători. Aceștia au protestat, au bătut în mesele unde erau, și au zis că ei sunt moldoveni, nu români. Gore a insistat și a spus: 'știu foarte bine istoria neamului nostru. Nu suntem alt popor'. Peste câteva zile, Onisifor Ghibu a scris un articol, în Cuvânt moldovenesc, în care a explicat că moldovenii și românii sunt un singur popor, iar strămoșii lor au fost romanii. A publicat și un îndemn: 'iubiți moldoveni, nu vă temeți și nu vă rușinați să spuneți deschis, oriunde și oricui, că sunteți români, frați buni cu românii de peste Prut și de peste Carpați. Românii sunt urmași ai marelui popor roman din vechime. Putem să ne mândrim cu obârșia noastră!'. Acesta era mesajul pe care intelectualii s-au chinuit să-l transmită. Nu erau toți jurnaliști profesioniști", a mai spus istoricul.

Iată răspunsul:

VEZI AICI INTERVIUL INTEGRAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel