Celule stem, propriul mecanism de apărare împotriva bacteriilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Celulele stem nu au doar funcţia de a regenera ţesuturile, ci au şi propriul mecanism pentru a se proteja de infecţiile bacteriilor, potrivit unui studiu realizat de spitalul universitar Charité din Berlin şi de Institutul Max Planck de Biologie Infecţioasă, relatează miercuri EFE.


Studiul publicat de revista Nature Cell Biology a fost realizat pe baza unei infecţii stomacale cu Helictobacter Pylori, iar autorii speră ca descoperirile să ajute în viitor la detectarea precoce a riscului de cancer.

"Sperăm să putem utiliza pe viitor cunoştinţele pentru a identifica pacienţii infectaţi cu Helictobacter Pylori al căror mecanism de autoprotecţie a corpului s-a deteriorat", a explicat directorul studiului Michael Signal.

Acestor pacienţi li s-a oferit un ajutor terapeutic special, având în vedere că experţii consideră că au un risc mai mare de a dezvolta cancer de stomac pornind de la o infecţie cronică cu această bacterie.

Helicobacter pylori este o bacterie gastrică raspândită la nivel global, fiind prezentă la 50 - 80% din populaţie. 

Infecţia cu această bacterie este cauza majoră de gastrită cronică şi ulcer peptic; de asemenea studiile epidemiologice au confirmat asocierea infecţiei persistente cu un risc crescut de apariţie a cancerului gastric.

Marea parte a celulelor care sunt afectate de aceste bacterii sunt înlocuite la scurt timp de celule sănătoase, astfel încât nu există mari consecinţe. Totuşi, pot exista repercusiuni grave când bacteriile atacă celulele stem, ceea ce poate determina apariţia de carcinoame.

Ceea ce demonstrează actualul studiu este că celulele stem se apără activ împotriva atacurilor bacteriilor.

"Am putut observa că celulele stem produc o proteină numită Interlectina 1", potrivit lui Signal.

Această proteină împiedică bacteriile să atace celulele stem şi intervine atunci când corpul detectează un atac bacterial, astfel încât organismul, dacă mecanismul funcţionează, este în măsură să evite infecţiile grave şi apariţia unui carcinom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel