Urmărește emisiunea live
Celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul, create în laborator
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.

Aceste celule produc toxine care ucid celulele canceroase, dar în același timp sunt capabile să reziste ele însele efectelor otrăvii pe care o produc și să nu afecteze celulele sănătoase, scrie bbc.com.

Noua tehnică de tratament, considerată de specialiști "viitorul" tratării cancerului, a fost testată pe șoareci. Celulele stem au fost înconjurate în gel și plasate la locul tumorii cerebrale după ce aceasta a fost îndepărtată. Celulele canceroase au fost distruse de toxine.

CITEȘTE ȘI: Cancer cerebral. Particule de aur utilizate în terapia împotriva bolii

Toxinele care ucid tumorile maligne au mai fost folosite cu mare succes într-o varietate de tipuri de cancer de sânge, dar ele nu funcționează la fel de bine în tumori solide, deoarece nu toate tipurile de cancer sunt la fel de accesibile, iar toxinele au o perioadă scurtă de activitate. Situația se schimbă prin modificarea genetică a celulelor stem care le produc.

Dr Khalid Shah, autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele au fost pozitive și intenționează să testeze tehnica într-o serie de terapii diferite pe șoareci cu glioblastom, cele mai frecvente tumori cerebrale la adulții umani. El speră că terapiile ar putea fi utilizate în studii clinice în următorii cinci ani.

Studiul a fost publicat în revista Stem Cells.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel