Cele trei mari erori ale lui Putin, care i-au transformat invazia Ucrainei într-un dezastru
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cele trei mari erori ale lui Putin, care i-au transformat invazia Ucrainei într-un dezastru / Foto: Pixabay
Cele trei mari erori ale lui Putin, care i-au transformat invazia Ucrainei într-un dezastru / Foto: Pixabay
Află în articol care sunt cele trei mari greșeli făcute de Vladimir Putin în Ucraina.

Invadarea Ucrainei nu a decurs conform planului lui Vladimir Putin, care își dorea capturarea țării printr-un blitzkrieg de două zile. După mai mult de două săptămâni de război, Rusia nu a capturat decât un oraș important, Herson, și, chiar și acolo, faptul că populația continuă să protesteze în stradă împiedică o ocupație totală, scrie The Telegraph.

Cele trei mari greșeli făcute de Putin

Vladimir Putin a făcut trei mari greșeli când a stabilit planul de război: 

1. Prima lui greșeală de calcul se referă la poporul rus. Invazia Ucrainei nu va genera niciodată același nivel de sprijin public ca cel al Crimeei din 2014, care are o legătură mitică profund înrădăcinată cu gloria imperială rusă. Sprijinul public pentru anexarea Crimeei a rămas constant la 85% în ultimii opt ani și este susținut chiar și de liderul opoziției Alexei Navalny.

Protestele din Rusia iau amploare și vor crește pe măsură ce rușii vor afla despre numărul mare de victime. În anii 1980, Uniunea Sovietică totalitară nu a putut împiedica aflarea informațiilor despre victimele din Afganistan. În ciuda controlului Kremlinului asupra televiziunilor și a închiderii rețelelor sociale, Rusia contemporană va avea chiar și mai puțin succes în oprirea informațiilor. O masă critică va afla în cele din urmă despre crimele de război comise de Putin în Ucraina, inclusiv bombardarea și distrugerea unor spitale, ceea ce va duce la instabilitate politică.

Negarea existenței unei Ucraine independente

2. A doua greșeală a lui Putin este negarea de tip naționalist-țaristă a existenței unei Ucraine independente și a unui popor ucrainean distinct, de unde și convingerea eronată a președintelui rus că ucrainenii sunt „rușii mici”, care se bucură să îi vadă pe „eliberatorii” ruși.

Însă ucrainenii au întâmpinat armata rusă cu rachete și cu drone Bayraktar TB2. Pierderile în rândul trupelor rusești în numai două săptămâni de invazie le depășesc pe cele suferite de SUA în mai mult de opt ani în Irak și în 20 de ani în Afganistan. Numărul rușilor morți se apropie cu repeziciune de 15.000 – totalul pierderilor sovietice în cei opt ani de ocupație a Afganistanului.

Kremlinul nu este unic în ignoranță, întrucât niciun politician, academician sau analist rus nu înțelege Ucraina. Rusia nu a învățat lecțiile din 2014, când tentativele sale de a separa sud-estul Ucrainei de restul țării au eșuat - Rusia a fost nevoită să invadeze în două rânduri pentru a-și salva interpușii din Donbas de la înfrângere. Regiunea Dnipropetrovsk, din sud-estul Ucrainei, locul nașterii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, învecinată cu zona de război din Donbas, s-a dovedit a fi un centru al rezistenței patriotice.

S-a înșelat amarnic și în privința Occidentului

3. A treia greșeală de calcul a lui Putin a fost în a crede că Occidentul va fi dezbinat și va impune din nou sancțiuni slabe, ca în 2014. Răspunsul Occidentului a fost unit și a impus sancțiuni paralizante, similare cu cele impuse anterior Iranului. Aproape 300 de companii occidentale s-au retras din Rusia.

Livrările de arme moderne în cantități considerabile ale NATO și ale altor state către Ucraina reprezintă cea mai mare operațiune occidentală din istorie. NATO a avertizat Rusia că orice atac asupra rutelor est-europene de aprovizionare a Ucrainei va activa Articolul 5. Regatul Unit va furniza sisteme antiaeriene Star Streak. Berlinul a închis gazoductul Nord Stream 2, și-a abrogat – ca și Suedia – politica de a nu livra arme în zone de conflict și și-a mărit cheltuielile militare până la obiectivul NATO de 2% din PIB. UE, pentru prima dată în istoria sa, finanțează livrări de armament către Ucraina.  În plus, până și China începe să se delimiteze de Rusia.

Astfel, cele trei calcule greșite ale lui Vladimir Putin demonstrează că nu este un maestru al strategiei. Liderul de la Kremlin este pur și simplu încă unul dintr-un lung șir de dictatori obtuzi care nu-și înțeleg deloc propria țară, pe cele vecine, sau Occidentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel