Cele mai periculoase atracții naturale din întreaga lume care ademenesc în fiecare an vizitatori
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
De la peșteri, la vulcani, la munți acoperiți de gheață și locuri intermediare, descoperiți minunile de care ar trebui, cel mai probabil, să vă feriți. 

Cu riscuri care implică totul, de la fumuri toxice la căldură mortală, aceste atracții naturale nu sunt, cu siguranță, pentru cei slabi de inimă.

Recent, Peștera Morții din Costa Rica sau "Cueva de la Muerte" a ținut prima pagină a ziarelor, turiștii curioși venind în număr mare să vadă această peșteră care emite dioxid de carbon și ucide instantaneu orice creatură care intră.

Dar la fel de toxic este și lacul de sulf din vulcanul Kawah Ijen din Java de Est, Indonezia, care ar ucide pe oricine dacă ar cădea în el.

De la peșteri, la vulcani, la munți acoperiți de gheață și locuri intermediare, descoperiți minunile de care ar trebui, cel mai probabil, să vă feriți. 

Porțile iadului, Turkmenistan 

Supranumit Porțile Iadului, craterul de gaz în flăcări Darvaza din Turkmenistan este o groapă adâncă de 30 de metri și lată de 30 de metri, care s-a format în timpul forajului sovietic pentru gaze naturale. 

Straturile superioare de sol s-au prăbușit într-o peșteră subterană, deschizând o gaură mare plină de gaz. 

Pentru a evita ca gazul să otrăvească localnicii și animalele, geologii l-au aprins. Aceștia credeau că focul se va stinge în câteva săptămâni, dar întregul crater arde de aproape 50 de ani. 

În noiembrie 2013, exploratorul canadian George Kourounis a descoperit că bacterii unice supraviețuiesc pe fundul craterului în ciuda temperaturilor toride.

Kourounis a fost conducătorul expediției în numele National Geographic în cadrul unui proiect care presupunea intrarea în interiorul craterului și colectarea de mostre de sol pentru analiza ADN.  

Acest lucru s-a făcut pentru a căuta "forme de viață microscopice care sunt capabile să supraviețuiască în aceste condiții de căldură intensă și uscăciune”, explică Kourounis. A fost nevoie de un an și jumătate de pregătiri și de obținerea permisiunii guvernamentale. 

De asemenea, mii de turiști se adună în fiecare an la fața locului pentru a face fotografii. În timp ce craterul este una dintre principalele atracții turistice din Turkmenistan, acesta este, de asemenea, o cauză a distrugerii mediului, cu cantități mari de metan dăunător eliberat în atmosferă.

Peștera de cristal Naica, Mexic

Peștera cristalelor din Mexic este legată de mina Naica, aflată sub suprafața orașului Naica, Chihuahua, unde exploratorii se pot minuna de fața unor bucăți masive de selenit.

Descoperite de doi mineri care căutau plumb, uimitoarele grinzi albe de gips au crescut într-un ritm de sute de mii de ani, iar unele dintre ele măsoară acum mai mult de 10 metri.

Minele uriașe de la Naica au fost excavate ani de zile, dar în 1975 o zonă masivă a fost drenată pentru ca operațiunile miniere să poată avea loc și a fost descoperită incredibila colecție de gips

Formațiunile au luat formă atunci când apa supraîncălzită a început să se răcească și s-a saturat cu gips. În timp, în apă s-au format cristale. Una dintre problemele majore cu care se confruntă încă oamenii de știință care doresc să studieze sub pământ la Naica este căldura.

Un izvor fierbinte situat în apropiere de Peșterile de cristal înseamnă că temperatura este prea ridicată pentru ca oamenii să rămână în camera  mai mult de zece minute la rând. Din fericire, alte secțiuni ale minei sunt dotate cu aer condiționat. 

Exploratorul canadian Kourounis este unul dintre puținii oameni care a îndrăznit să intre în peșteră și a declarat pentru DailyMail.com că a fost una dintre cele mai sălbatice experiențe din viața sa. 

El a explicat: "Temperatura aerului din interior ajunge la 50 grade Celsius (122F), cu o umiditate relativă de aproape 100%, ceea ce face ca aerul dinăuntru să se simtă ca la 105 grade Celsius (228F)! A trebuit să purtăm costume speciale umplute cu gheață pentru a intra în peșteră pentru scurte explorări".

Vulcanul Kawah Ijen și mina de sulf, Indonezia 

Vulcanul Kawah Ijen din Java de Est, Indonezia, conține cel mai mare lac de crater vulcanic acid din lume, renumit pentru culoarea sa turcoaz. Acesta are un nivel de pH de 0,5. 

Craterul activ este cunoscut pentru depozitele sale bogate de sulf, care sunt în curs de exploatare.

Vulcanul este unul dintre stratovulcanii activi - un vulcan construit din straturi alternative de lavă și cenușă - construiți peste caldera Ijen, cea mai mare din Java..

Erupțiile de la Ijen sunt foarte periculoase din cauza riscului ca lacul să se scurgă și să formeze fenomene catastrofale, fluxuri de noroi distructive pe versanții unui vulcan.

Plantațiile de cafea acoperă o mare parte din podeaua calderei Ijen, iar turiștii sunt atrași de cascadele sale, de izvoarele termale și de peisajele vulcanice dramatice.

Oamenii care lucrează în zona vulcanului Ijen au o speranță de viață scurtă din cauza condițiilor dureroase cu care se confruntă în fiecare zi în adâncurile minelor.

Aceștia nu poartă nimic altceva decât tricouri și pantaloni în timp ce colectează materialul galben, în ciuda fumului toxic emanat și a faptului că sulful topit este încălzit la peste 115C (240F).

De asemenea, ei trebuie să evite lacul mortal de culoare turcoaz-albastru care ocupă cea mai mare parte din fundul craterului, deoarece este alcătuit din acid sulfuric aproape pur și ar ucide instantaneu pe oricine ar avea ghinionul să cadă în el.

Sulful este o sursă naturală de acid sulfuric și este folosit de rafinăriile de petrol și în producția de bunuri precum detergenții și îngrășămintele. Este, de asemenea, un ingredient cheie în capetele de chibrituri.

Canioanele Slot, Parcul Național Zion, Utah - USA

Au existat mai multe decese în canioanele cu fante din Parcul Național Zion din Utah din cauza inundațiilor bruște. În 2015, șapte oameni au fost măturați de viituri în această zonă de o frumusețe naturală. 

Descoperirea cadavrelor lor a durat trei zile de căutări efectuate de peste 60 de rangeri ai parcului, șerifi și personal de urgență de la mai multe agenții.

Oficialii parcului au declarat că toate victimele făceau împreună o excursie de o zi prin canionul îngust Keyhole Canyon, un traseu dificil din partea de est a Zion, care îi obligă pe canyoneri să înoate prin mai multe bazine cu apă și să facă rapel pe pante abrupte.

Deși grupul a obținut permisul pentru excursie, la momentul respectiv existau avertismente meteorologice, iar Serviciul Național de Meteorologie prognozase o probabilitate de 40 la sută de ploaie și probabilitatea unor inundații fulgerătoare. 

În ciuda tragediei din 2015 și a altei tragedii din 1963, care a făcut cinci victime, accidentele mortale provocate de inundațiile fulgerătoare din Zion sunt destul de rare. 

Cel mai recent incident a avut loc în 2022, o femeie din Arizona fiind măturată când încerca să navigheze pe o secțiune.

Cascada Kaaterskill, statul New York

Cascada Kaaterskill Falls din New York a fost considerată una dintre cele mai periculoase minuni naturale din lume, cu multiple decese de-a lungul anilor.

Site-ul de închirieri de vacanțe Holidu notează că acea cascadă atrage vizitatorii cu frumusețea sa naturală și că oamenii au pierit în timp ce încercau să facă un selfie. 

Acesta explică: "Dintre cascade, nu cea mai largă sau cea mai lungă cădere din lume, dar este cea mai periculoasă. În schimb, chiar este o cascadă cel puțin pitorească în două trepte din Munții Catskill din New York". 

"Această frumusețe este cea care o face totuși atât de periculoasă, rapoartele susținând că ultimele patru persoane care au murit la cascada Kaaterskill Falls făceau o fotografie", a continuat acesta.

În ultimii ani, Departamentul de Conservare a Mediului din statul New York a planificat modalități de a reduce numărul deceselor. 

În ciuda adăugării unei platforme de observare, a unor balustrade, a unor semne de avertizare și a unui pod, există temeri că zona este în continuare un loc riscant pentru cei care speră să facă o fotografie bună.

De asemenea, statul a folosit fonduri pentru a face două parcări mai mari pentru a opri mașinile să se alinieze în zonele interzise.

Deșertul Danakil, Etiopia 

Deșertul Danakil din Etiopia găzduiește unul dintre cele mai extreme medii de pe planetă și a fost supranumit "cel mai crud loc de pe Pământ".

Cu vulcani violenți, temperaturi ale aerului amețitoare, gaze toxice și mase de pământ sfâșiate de forțe planetare uriașe, este un punct de atracție turistică.

O serie de companii de turism de aventură îi duc pe călătorii îndrăzneți în interiorul teritoriului activ, care este considerat unul dintre cele mai volatile locuri de pe hartă. 

În loc de palmieri, șezlonguri și cazare de cinci stele, vizitatorii sunt întâmpinați cu o combinație bizară de priveliști care nu seamănă cu nici un alt loc de pe Pământ.

Unul dintre punctele de atracție este un lac sulfuric masiv. Supranumit Lacul Galben de către africani - din cauza culorii izbitoare - fenomenul este cauzat de nivelul ridicat de sulf din regiunea activă din punct de vedere vulcanic. 

Un alt punct de interes este Erta Ale, care este un vulcan scut bazaltic în continuă erupție, cu un lac de lavă activ.

Arătând ca o scenă de distrugere biblică, una dintre gropile sale este cunoscută sub numele de "poarta către iad".

Iar în apropiere se află câmpii de sare incredibile. Sursa de viață limitată de acolo - pentru că sarea ucide vegetația - face ca Danakil să pară și mai extraterestru, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel