Data publicării:
Cele mai importante informații despre uleiul de motor
Când este momentul să schimbi uleiul de motor?
Întrucât tehnologia este într-o continuă evoluție, motoarele auto sunt gândite pentru a fi mult mai dinamice, rapide și eficiente. Cu toate acestea, inovațiile de acest fel vin la pachet cu diverse provocări, dintre care degradarea petrolului este cea mai importantă. La ora actuală, există diverși factori care pot afecta cantitatea optimă și calitatea uleiului auto, utilizat la lubrifiere. Printre cele mai frecvente astfel de probleme se numără oxidarea, epuizarea aditivilor, contaminarea uleiului sau defalcarea termică. Rămâi alături de noi și descoperă care sunt cele mai importante informații despre uleiul de motor, pentru a înțelege mult mai bine cum funcționează autoturismul tău!
Care sunt cele mai frecvente cauze ale funcționalității inoportune a uleiului de motor?
Este posibil ca uleiul de motor utilizat în autoturismul tău să nu mai aibă aceleași capacități, în special pe parcursul timpului. Printre cel mai des întâlnite astfel de situații și cauze se numără:
1. Oxidarea uleiului – acest lucru se întâmplă în momentul în care moleculele de ulei reacționează cu cele de oxigen. Drept rezultat, vâscozitatea poate crește, ceea ce conduce la crearea și păstrarea unor sentimente. În anumite situații, aditivii pot să fie epuizați, iar uleiul să fie neuniform. Din primul moment în care uleiul începe să se oxideze, te poți aștepta la apariția ruginii și chiar a coroziunii, care se poate depune pe echipament;
2. Temperatura uleiului – o altă cauză a funcționării problematice a uleiului de motor este temperatura lui. Pe lângă faptul că uleiul de motor separă piesele în mișcare aflate în interiorul motorului, acesta are rolul și de a dispersa căldura. Astfel, lubrifiantul poate ajunge să fie încălzit peste temperatura stabilită și recomandată. În acest caz, fiecare creștere cu 10°C a temperaturii generează o dublare a reacției chimice. De aceea, este important ca uleiul să fie păstrat la o temperatură scăzută de fiecare dată când este utilizat, pentru a avea parte de o durată de viață mai lungă;
Fotografie cu ulei de motor luat de la autodoc24.ro
3. Contaminarea uleiului – impuritățile, reziduurile și murdăria pot afecta foarte mult capacitatea uleiului. Particulele fine de metal pot fi utilizate drept catalizator care declanșează și contribuie la accelerarea procesului de degradare aferent uleiului auto. În același timp, aerul și apa pot genera o sursă de oxigen care reacționează în mod direct cu uleiul și conduce la oxidarea acestuia. Cel mai bine este să analizezi uleiul fie de unul singur, fie apelând la un specialist în domeniu, care te va putea ajuta cu schimbarea acestuia în timp util.
Când trebuie schimbat uleiul de motor?
La ora actuală, există diverse semne potrivit cărora este momentul să schimbi uleiul de motor cu unul nou. În general, acesta trebuie să fie înlocuit atunci când este negru și murdar, precum și în momentul în care martorul aferent din bord este aprins.
Mulțumită acestor informații aferente uleiului de motor, îți va fi mult mai ușor să îl păstrezi în parametri optimi, și chiar să îl înlocuiești cu unul nou, atunci când este nevoie!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News