Cele mai grave dezastre naturale din 2011- Galerie Foto
Natura ne-a demonstrat şi în anul 2011 că omul este neputincios în faţa sa. Nu putem face nimic în faţa naturii dezlănţuite. Chiar dacă le putem anticipa, nu putem să le oprim. Dezastrele naturale sunt o lecţie dată umanităţii care aminteşte că nu omul este stăpânul lumii. În continuare vă prezentăm cele mai grave dezastre naturale care au cauzat moartea a sute de persoane şi au adus pagube de milioane de dolari.
Autor: Anca Murgoci
Anul 2011 a debutat cu ploi torenţiale, alunecări de teren şi cu 900 de morţi în Rio de Janeiro, din Brazilia. Pagubele înregistrate au fost de ordinul miliardelor de dolari. Primarul oraşului Teresopolis a spus că aceasta a fost „catastrofa cea mai mare din istoria poporului”.
În Noua Zeelandă, anul 2011 a început în aceeaşi manieră, cu un dezastru natural. Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 de grade pe scara Richter a zguduit ţara în luna februarie. Seismul a adus moartea a 181 de persoane şi a distrus monumente arhitecturale, cum ar fi Catedrala Christchurch (din imagine). Anul s-a terminat în aceeaşi manieră. În zilele de Crăciun două seisme cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter au zguduit oraşul Christchurch.
În luna martie alt cutremur a atras atenţia lumii. S-a întâmplat în Japonia şi a avut magnitudinea de 8,9 grade. Este cel mai puternic seism înregistrat în ultimii 140 de ani. Acesta a reuşit să deplaseze Japonia pe o distanţă de trei sau patru metri, astfel încât acum este mai aproape de SUA şi mai departe de Rusia. Ca şi cum ar fi fost puţin, dezastrul a cauzat şi un tsunami care a şters totul în calea sa.
Un alt dezastru natural din America Latină a avut loc în luna iunie. Vorbim despre erupţia vulcanică a lanţului Puyehue-Cordon-Caulle, a căror cenuşă au afectat nu doar agricultorii şi turiştii locali, ci şi multe zborurile din Australia şi Noua Zeelandă.
La sfârşitul lunii august, uraganul Irene a afectat New Yorkul unde zgărie-norii au fost afectaţi de impactul vânturilor şi ploilor torenţiale. Înainte de a ajunge în New York, Irene a trecut prin Puerto Rico şi a lăsat o mulţime de oameni fără electricitate. De asemenea, urganul Irene a afectat şi Carolina de Nord unde vântul cu o viteză de 140 kilometri pe oră şi ploile abundente au cauzat dezastre enorme.
Începând din luna iulie, Thailanda a fost afectată de cele mai grave inundaţii din ultima jumătate de secol. Aceasta a produs moartea a 500 de persoane şi pagube estimate la 6000 de milioane de dolari. Thailanda nu a fost singura ţară afectată de cantităţile imense de apă: Vietnam şi Cambodgia au înregistrat cele mai grave inundaţii din ultima decadă.
La mijlocul lunii decembrie, o furtună tropicală a afectat populaţia de pe insula Mindanao, în Filipine. Ploile abundente au declanşat viituri care au dus la moartea a 900 de persoane.
Sursa: BBC Mundo
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News