Cele mai falsificate bancnote în lei și euro. Anunțul făcut de DIICOT
Potrivit unui raport DIICOT pentru anul 2019, bancnotele de 100 de lei, dar și cele de 20, 50 și 100 de euro au fost preferatele falsificatorilor. Dacă vorbim despre bancnota de 100 de lei, cu toate că este greu de reprodus, se pare că falsificatorii tot au găsit o modalitate.
DIICOT arată că, falsificatorii de monedă manifestă un interes în creștere pentru moneda naţională față de cotele înregistrate în anii precedenți, atât sub aspectul tipologiilor de fals, precum şi a cantităţilor produse, bancnota cea mai vizată în procesul contrafacerii fiind cea din cupiura de 100 lei.
Bancnotele contrafăcute nu mai sunt aşa de uşor de detectat în momentul plasării, fapt explicat prin calitatea lor, dar şi de existenţa unor împrejurări favorabile – lipsa verificării minimale a numerarului în momentul tranzacţiei, neatenţia sau necunoaşterea elementelor de siguranţă ale bancnotei autentice, etc. Plasările au loc, în special, pe segmentul comercial şi mai puţin cu ocazia tranzacţiilor între persoane fizice, bancnotele contrafăcute fiind descoperite la alte locaţii decât cele în care au fost plasate, de regulă în centrele de procesare şi bănci comerciale.
Pentru moneda euro, în anul 2019 s-au înregistrat creșteri ale plasării de bancnote, cele mai utilizate bancnote contrafăcute fiind cele din cupiura de 20, 50 și 100 euro. Pe teritoriul național au apărut tipologii noi de fals, însă modurile de operare folosite nu au fost moduri particulare, ci deja consacrate şi anume, tranzacţiile directe între persoane fizice, care au ca obiect achiziţia de bunuri şi tranzacţiile de schimb valutar. De asemenea, pe teritoriul național a apărut un tip de fals extrem de periculos, codificat P11, la bancnota din cupiura de 500 euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News