Cele mai bune diete pentru sănătatea inimii
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
sursa: pexels
sursa: pexels
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Pe lângă factorii stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, dieta este una dintre cele mai bune modalități de a vă proteja inima.

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Pe lângă factorii stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, dieta este una dintre cele mai bune modalități de a vă proteja inima. Acest lucru se datorează faptului că inflamația, tensiunea arterială, colesterolul și alți factori de risc pentru boli de inimă sunt afectați de ceea ce mănânci, conform healthline.com.

În special, s-a dovedit că dietele bogate în fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți ajută la susținerea sănătății inimii - în timp ce aporturile mari de zahăr și carne procesată sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă.

Dieta mediteraneană


Dieta mediteraneană se bazează pe modelele tradiționale de alimentație ale oamenilor care trăiau în Grecia și sudul Italiei în anii 1960.

În general, dieta pune accent pe alimente integrale, minim procesate, inclusiv cereale integrale, nuci, semințe, fructe, legume, leguminoase, pește și ulei de măsline extravirgin. De asemenea, include cantități moderate de carne de pasăre, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și vin roșu .

În plus, limitează sau elimină zaharurile adăugate, carbohidrații rafinați, gustările foarte procesate și carnea roșie și procesată.

Numeroase studii asociază dieta mediteraneană cu un risc redus de boli de inimă.


Dieta DASH


DASH înseamnă Dietary Approaches to Stop Hypertension și a fost conceput pentru a ajuta la prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale. La rândul său, vă reduce riscul de boli de inimă.

La fel ca dieta mediteraneană, dieta DASH nu impune o listă strictă de alimente.

În schimb, recomandă cantități specifice de grupuri de alimente în funcție de nevoile calorice, concentrându-se pe cereale integrale, fructe, legume, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și carne slabă, limitând în același timp carnea roșie, cerealele rafinate și zaharurile adăugate.

Mai mult, vă recomandă să vă limitați aportul de sodiu la 1 linguriță (2.300 mg) pe zi.

Pentru persoanele cu hipertensiune arterială, s-a demonstrat că reducerea aportului de sodiu reduce semnificativ tensiunea arterială, mai ales atunci când este combinată cu dieta DASH.

Diete vegane și vegetariene


Dietele vegane și vegetariene sunt modele de alimentație care elimină toată carnea, inclusiv carnea de pasăre, carnea roșie și peștele.

În timp ce unii vegetarieni includ și alte surse de produse de origine animală, cum ar fi ouăle și lactatele, veganii evită cu strictețe toate ingredientele de origine animală, inclusiv lactatele, ouăle, polenul de albine, mierea.

În schimb, aceste diete pun accentul pe fructe, legume, fasole, linte, produse din soia, cereale integrale, nuci, semințe și uleiuri și grăsimi pe bază de plante.


Dieta Flexitariană


Creată de dieteticianul Dawn Jackson Blatner, Dieta Flexitarian este un model de alimentație care se concentrează pe alimente vegetale, dar permite cantități moderate de carne, pește, lactate și alte produse de origine animală. Vă încurajează să obțineți cea mai mare parte a proteinelor din alimente vegetale.

Nu există o regulă stabilită cu privire la cât de mult sau cât de des ar trebui să mănânci produse de origine animală, așa că depinde de preferințele tale.

Această dietă vă sfătuiește să evitați zaharurile adăugate, cerealele rafinate, carnea procesată și alte alimente foarte procesate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel