Cele mai bune brânzeturi din lume. Numele unei specialități din Carpați provine din România
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Unele dintre cele mai bune brânzeturi din lume provin din Europa, iar un sortiment popular poartă un nume de sorginte românească. 

Este un adevăr universal valabil că (aproape) toată lumea iubește brânza. Și tot la fel de adevărat este faptul că Europa face unele dintre cele mai bune sortimente, unele după rețete vechi de mii de ani. Există brânzeturi inventate cu secole în urmă de călugări, brânzeturi care îmbogățesc literatura clasică și brânzeturi care au primit în mod intenționat nume dezgustătoare, pentru a-i face curioși pe pofticioși. 

De asemenea, există brânzeturi puturoase, brânzeturi cu cenușă adăugată, brânzeturi făcute în moduri care întorc pe dos stomacul, dar și unele care costă o adevărată avere, scrie CNN.

Grana Padano

Toată lumea cunoaște parmezanul, desigur, dar nu oricine este familiar cu acest fel de brânzeturi italiene, Grana Padano. Ca și parmezanul, provine din Emilia Romagna din nordul Italiei și, la fel ca parmezanul, gustul său de nucă, textura de fulgi tari este perfect pentru împrăștiat pe salată sau pentru răzuit pe paste. De obicei, este puțin mai ieftin decât parmezanul. Asta nu înseamnă că nu este bun. Este recomandat să fie încercat în bucăți, pentru a savura textura granulată, fiind bine asociat cu un gem de fructe. 

Gruyère

Dulce sau sărat? Cu gruyère se poate gusta din ambele, plus o aromă de nuci distinctă care reduce dulceața până la un nivel. Fabricat în Elveția, în satul Gruyères, brânza se bucură de statut protejat, fiind unul dintre cele mai iubite sortimente din Europa, alăturându-se perfect cu chutney sau dulceață.

Halloumi

Cine a fost în Grecia, probabil că a avut plăcerea să mănânce halloumi: brânză sărată, cu o textură cauciucată, scârțâitoare, care se prăjește perfect pe grătarul încins. De obicei, amestecat din lapte de oaie și capră, halloumi este originar din Cipru, dar acum este un produs de bază în Grecia și estul Mediteranei. Se prăjește până când devine maro și crocant la exterior pentru cea mai bună experiență a papilelor gustative. 

Cheddar

Mulți ar putea spune că știu cum este brânza cheddar, dar produsele ieftine și fără gust găsite adesea în supermarketuri nu sunt nici măcar aproape de sortimentul real. Cu un gust puternic, dar și cu o anume dulceață, sfărâmicioasă, adevăratul cheddar, din orașul cu același nume din sud-vestul Angliei, este o brânză extrem de bine rotunjită, care merge genial cu chutney, incorporată în rețete sau la grătar. Nu e de mirare că jumătate din brânza vândută în Marea Britanie este cheddar.

Bryndza

O brânză albă sfărâmicioasă și ușor acidă, Bryndza poate fi cunoscută cel mai bine ca provenind din Slovacia, dar este consumată în toată zona Munților Carpați, iar numele său derivă din cuvântul românesc pentru brânză. Gustul său ușor acru și natura sa tartinabilă transformă sortimentul într-un topping excelent pentru diferite feluri de mâncare, cum ar fi bryndzové halušky, un fel de mâncare popular cu găluște slovace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel