Cele 11 nave cu animale din România, blocate în Canalul Suez, au ajuns la destinație
Cele 11 nave cu animale din România, care au rămas blocate în Canalul Suez, au ajuns la destinație.
Cele 11 nave cu animale din România, destinate exportului, au ajuns la destinaţie, iar potrivit informaţiilor primite de la comandanţii a şapte nave mortalitatea înregistrată în rândul animalelor a fost în medie de 0,22%, informează marţi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmite Agerpres.
Conform unui comunicat al ANSVSA, trei nave care au plecat în perioada 16 - 18.03.2021, din portul Constanţa, având la bord un efectiv total de 24.310 ovine şi 371 de bovine, au ajuns în porturile de destinaţie: Aqaba, Iordania (două nave), şi Jeddah, Arabia Saudită (o navă), în intervalul 30 - 31 martie.
Trei nave care au plecat pe data de 19.03.2021, din portul Constanţa, având la bord un efectiv total de 26.627 de ovine şi 472 de bovine, au ajuns în porturile de destinaţie: Aqaba, Iordania (o navă), şi Jeddah, Arabia Saudită (două nave), în intervalul 31 martie - 4 aprilie. De asemenea, cinci nave care au plecat în perioada 23 - 24.03.2021, din portul Constanţa, având la bord un efectiv total de 54.790 de ovine şi 770 de bovine, au ajuns în porturile de destinaţie: Aqaba, Iordania (o navă), şi Jeddah, Arabia Saudită (patru nave), în intervalul 2 - 5 aprilie.
"Pentru a monitoriza situaţia animalelor aflate la bordul navelor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a colaborat cu operatorii economici şi organizatorii transporturilor celor 11 nave, Comisia Europeană şi autorităţile competente ale ţărilor din vecinătate, respectiv: Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia şi Cipru", se spune în comunicat.
VEZI ȘI: Animale din România, blocate în canalul Suez, riscă să moară de foame și sete
Câte animale au murit
Până la această dată, celula de criză constituită de ANSVSA în urma incidentului din Canalul Suez, a centralizat informaţiile primite de la comandanţii a şapte nave, conform cărora procentul de mortalitate înregistrat a fost în medie de 0,22% (fiind cuprins între 0,09 - 0,35%). Pe măsură ce sosesc şi restul de informaţii privind animalele de pe celelalte patru nave vor fi centralizate şi vor fi făcute publice, menţionează ANSVSA.
Noi reguli pentru cei care fac comerț cu animale vii
"Atenţionăm toţi operatorii economici care intenţionează să desfăşoare pe viitor activităţi de comerţ cu animale vii că ANSVSA a modificat procedurile în direcţia intensificării verificărilor privind suplimentarea cantităţilor de furaje şi apă cu minim 25%. De asemenea, având în vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate, este necesar să se ţină cont că la transportul rutier la temperaturi de peste 30 de grade C este obligatorie creşterea spaţiului destinat animalelor cu 10%. În ceea ce priveşte transportul maritim, la o temperatură mai mare de 35 de grade C este obligatorie creşterea spaţiului destinat animalelor cu 15%, separarea animalele cu coarne de cele fără coarne şi obligativitatea prezenţei unui medic veterinar pe tot parcursul călătoriei până la destinaţia finală", precizează instituţia.
VEZI ȘI: Navele cu animalele exportate din România traversează Canalul Suez către ţări din Golful Persic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News