Cele 11 națiuni care compun America
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Colin Woodard, reporter la Portland Press Herald, spune că America de Nord poate fi <<ruptă>> cu grijă în 11 state unde culturile dominante explică comportamentul oamenilor față de vot, dar și față de alte probleme, cum ar fi cele sociale.
Woodard prezintă harta în cartea sa, ”American Nations: A history of the Eleven Rival Regional Cultures of North America". Iată despre ce este vorba!
1.       Yankeedom – oamenii care locuiesc în acest stat fondat de puritani au tendința să fie mult mai confortabili cu privire la reglementările guvernamentale. Pun accent foarte mult pe educație, dar și pe bunul comun.
2.       New Netherland. Este regiunea unde au fost acceptate foarte ușor populațiile persecutate (în vremurile de demult).
3.       The Midlands. Locuitorii acestei zone sunt pluraliști și organizați în jurul clasei de mijloc. Intruzinea Guvernului este nedorită, iar puritatea etnică și ideologică nu reprezintă o prioritate.
4.       Tidewater.  Oamenii care locuiesc în Tidewater au tendința de a respecta autoritatea și să valorizeze tradiția. Odată cea mai puternică națiune din America, aceasta a început să aibă un declin în timpul expansiunii spre Vest.
5.       Greater Appalachia. Oamenii care locuiesc în acest stat prețuiesc libertatea individuală.
6.       Deep South. Această zonă își are rădăcinile într-un sistem clădit de stăpâni care încercau să copieze societatea Indiilor de Vest bazată pe sclavie.
7.       El Norte. Aici sunt apreciate drept valori munca grea, susținută, dar și autosuficiența.
8.       The Left Coast. Este un hibrid între independența din Greater Appalachia și utopia celor din Yankeedom.
9.       The Far West. Oamenii care trăiesc aici sunt neîncrezători în instituțiile mari – indiferent de ce ar reprezenta acestea.
10.   New France. Locuitorii acestui stat tind spre consens și egalitate. New France este printre cele mai liberale state de pe continent, cu o atitudine neobișnuit de tolerantă față de homosexuali și oameni din toate rasele. În plus, sunt de acord și cu implicarea Guvernului în economie.
11.   First Nation. Nativi americani care nu au renunțat la pământurile lor în favoarea albilor. Sunt localizați în asprul nord din Canada și Alaska. Sunt suverani peste pământurile lor, dar acolo mai sunt doar 300.000 de oameni.
Colin Woodard remarcă faptul că dintre cele 11 state din America de Nord, în Deep South, Tidewhater și Grater Appalachia se înregistrează cele mai mari rate de deces comparativ cu Yankeedom, New Netherland și The Modlands unde intervenția Guvernului este privită cu mai puțin scepticism. Reporterul conchide cu câteva cuvinte care sintetizează aceste diferențe colosale – ”Cu astfel de deosebiri regionale, ideea conform căreia Statele Unite ale Americii vor ajunge vreodată la un consens cu privire la orice problemă pare imposibilă de realizat”.
FOTO: http://www.washingtonpost.com/blogs/govbeat/wp/2013/11/08/which-of-the-11-american-nations-do-you-live-in/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel