Data publicării:

”Celălalt părinte”. Ce se întâmplă cu minorul după divorț. Scenariul explicat de avocatul Mitrofan: ”O teamă permanentă”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Avocatul Marius Cosmin Mitrofan a vorbit, la Ultrapsihologie, despre refuzul copiilor de a merge și interacționa cu celălalt părinte, în urma divorțului părinților.

Alegeri prezidentiale 2024

În cazurile de divorț cu minori, sunt numeroase situații în care copilul refuză să meargă la celălalt părinte, iar motivele sunt foarte variate.

”Cel mai grav, până acum, părintele rezident și ulterior, când copilul a mai crescut, era vorba despre un tată, acuzau mama de agresiune sexuală asupra copilului, fetiță, la vremea respectivă de vreo cinci ani. Acesta a fost un motiv, evident, nerealist, dar au trecut patru ani de atunci.

Copilul alienat total, cu această motivare, evident că autoritățile au văzut mama ca un agresor periculos, au și cerut decăderea ei din drepturi, iar după ani de zile s-a dovedit că lucrurile nu stau chiar așa. Tatăl a fost decăzut din drepturi, iar sentința prin care domiciliul a fost stabilit la mamă a fost redactată după doi ani”, a explicat avocatul Marius Cosmin Mitrofan, la Ultrapsihologie de la DC News, subliniind că ”dacă timpii de reacție ai noștri, ai societății, sunt de ordinul anilor, la ce să ne mai așteptăm? Cum mai verific refuzul minorului sau în ce cheie îl citesc”.

Părintele nerezident, efort important pentru construirea punților cu minorul

”Copilul nu refuză să meargă la părinte, dar odată ajuns la domiciliul părintelui nerezident (n.r. părintele la care copilul merge în vizită), se întâmplă următorul scenariu. Copilul se închide în cameră. Nu vreau să vorbesc cu tine, nu vreau să ieșim să facem nicio activitate, nu vreau să mergem să ne plimbăm, și din trei zile, în două, părintele încearcă să îl convingă pe copil.

În momentul în care se simte oarecum în siguranță și se îndepărtează de agresor, unii părinți au reușit, fără ca părintele rezident să știe, căci este o teamă permanentă, și a copilului, și a părintelui, ca să nu afle celălalt, au reușit să mai lege mici punți. Ies la o piesă de teatru, merg să se plimbe în parc. Este și sub forma aceasta. De ce? Pentru că părinte rezident știe că ar putea fi sancționat la un moment dat, pentru acel refuz al minorului”, a mai spus avocatul.

Întrebat de cine ar putea fi sancționat părintele rezident, avocatul a precizat că ”de lege”, completând că ”din păcate, procedurile sunt atât de îndelungate...”. 

FOTO: Freepik @stockmaker

Totodată, avocatul a subliniat că ”în situația în care minorul ar refuza o astfel de întâlnire cu părintele nerezident, următorul pas pe care, din păcate, Direcțiile de Protecția Copilului îl recomandă, fără ca ei să intervină și ar putea să o facă, este să te adresezi executorului judecătoresc și să urmezi o procedură destul de complicată.

Odată exprimat refuzul minorului, executorul va trimite procesul verbal  întocmit cu acea ocazie Direcției de Protecția Copilului, urmează sesizarea instanței, iar cei trei, părinții și copilul, vor merge la o consiliere psihologică. (...) În teorie ar trebui să dureze trei luni, în funcție de cât de diligentă este Protecția Copilului, întâlnim și cazuri în care, de la momentul în care primesc procesul verbal și până se ajunge în instanță, durează 2-3 luni sau au fost și situații când i-am sunat după două luni și nu știau că au procesul verbal”, a mai spus avocatul.

Citește și: Forma de abuz psiho-emoțional despre care nu se vorbește. Cristian Anghel: Începe înainte de divorț când se pregătește terenul / video

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel