Cel puțin 61 de migranți, înecați într-un naufragiu în largul coastelor Libiei. ”Una dintre cele mai periculoase rute de migrație din lume”
O navă cu 86 de migranți a naufragiat în largul coastelor Libiei, iar cel puțin 61 dintre acești, inclusiv femei și copii, au murit înecați. ”Mediterana centrală continuă să fie una din cele mai periculoase rute de migraţie din lume”, notează OIM.
Cel puţin 61 de migranţi, inclusiv femei și copii, au murit înecați într-un naufragiu în largul coastelor Libiei, a anunţat sâmbătă Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), transmit dpa şi AFP.
Potrivit martorilor citaţi de organizaţie, la bordul ambarcaţiunii care plecase din portul Zuwara se aflau 86 de persoane. Un număr de 25 de oameni au fost salvaţi şi transferaţi într-un centru de detenţie din Libia.
In #Lybia - the international organisation for migration says more than 60 migrants drowned in a shipwreck off the coast of Libya. The migrants including children left the city of Zuwara with around 86 people on board.#KayaNews pic.twitter.com/Auhs0G2618
— Kaya 959 News (@KayaNews) December 17, 2023
”Mediterana centrală continuă să fie una din cele mai periculoase rute de migraţie din lume”, notează OIM.
Libia este una din principalele ţări de tranzit pentru migranţii din nordul Africii în drumul lor spre Europa.
Cel puţin 2.250 de oameni au murit pe ruta de migraţie din Mediterana centrală de la începutul acestui an, a deplâns Flavio di Giacomo, purtător de cuvânt al OIM, adăugând că această cifră dramatică arată că din păcate nu se face destul pentru a salva vieţi, conform Agerpres.
Amintim că în urmă cu câteva zile, tot în largul coastelor Libiei, o navă-ambulanță a salvat 26 de migranți care se aflau înghesuiți pe o mică barcă cu motor din fibră de sticlă în apele internaţionale. Printre supraviețuitori s-au aflat și doi minori.
Creștere semnificativă a numărului de treceri ilegale
Acest an a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de treceri ilegale a frontierei, care a crescut cu 17% în primele 11 luni, ajungând la peste 355.300 de treceri, notează Agenția Europeană pentru Frontiere și Garda de Coastă (Frontex) într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial.
Astfel, potrivit sursei menționate, numărul trecerilor ilegale a depășit toate trecerile din anul 2022, marcând cea mai mare valoare înregistrată din 2016 încoace.
Ruta Africii de Vest a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de treceri ilegale, care s-a dublat până în prezent în acest an, ajungând la peste 32.400.
Această creștere fără precedent este cea mai mare de când Frontex a început să colecteze date în 2009. Numărul de sosiri în luna noiembrie a crescut cu peste 500% în comparație cu aceeași lună a anului precedent, ajungând la aproape 4.700.
Citește și: Mediterana Centrală, cea mai aglomerată rută migratorie spre Europa
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News