Cel puțin 41 de răniți, printre care 5 copii, după atacurile repetate ale Rusiei în Harkov
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Atacurile aeriene rusești au rănit cel puțin 41 de persoane în orașul ucrainean Harkov, au anunțat oficialii, duminică.

Potrivit BBC, șeful regional, Oleh Syniehubov, a transmis că cinci copii se numără printre cei răniți, iar acesta a acuzat Moscova că „vizează exclusiv infrastructura civilă” din oraș. Printre clădirile avariate se numără un supermarket și un complex sportiv din zonele frecventate zilnic de locuitori, a adăugat el.

„Rusia terorizează din nou Harkovul, lovind infrastructura civilă și orașul în sine”, a declarat președintele Volodimir Zelenski după atacuri.

Zelenski și-a reiterat apelurile către aliații occidentali de a „oferi Ucrainei tot ce are nevoie pentru a se apăra”. Syniehubov a menționat că au fost înregistrate cel puțin 10 lovituri rusești separate, inclusiv utilizarea de rachete balistice. În unele zone, s-ar putea să mai existe oameni sub dărâmături, iar operațiunile de salvare continuă, a adăugat el.

Replică la atacurile ucrainene din Rusia

Atacul vine după ce Ucraina a lansat un val de atacuri cu drone peste noapte împotriva unor ținte din Rusia, unde au izbucnit incendii la două instalații energetice. Oficialii ruși nu au raportat răniți sau decese. Potrivit ministerului rus al apărării, peste 158 de drone ucrainene au vizat 15 regiuni ale țării, inclusiv capitala Moscova. Armata rusă a declarat că dronele au fost interceptate și distruse.

În urma atacului, un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol din Moscova într-o „cameră tehnică separată”, a spus primarul orașului. Serghei Sobianin a raportat că cel puțin 11 drone au vizat capitala și zonele înconjurătoare.

Între timp, la 120 km de capitala rusă, în regiunea Tver, au fost auzite explozii puternice în apropierea centralei electrice Konakovo. Mass-media rusească relatează un incendiu la această unitate. Guvernatorul regiunii, Igor Rudenya, a recunoscut că un incendiu cauzat de un atac în districtul Konakovski a fost stins, fără a oferi detalii despre ce a fost lovit.

Oficialii locali au mai spus că dronele au încercat să atace Centrala Electrică Kashira din regiunea Moscova, dar că nu au existat incendii, avarii sau victime ca urmare. BBC Verify a examinat și verificat videoclipuri postate pe rețelele sociale care arată explozii în toate cele trei locații. În filmările respective, par să fi izbucnit incendii la centrala Konakovo și la rafinăria din Moscova. Ucraina nu a comentat aceste afirmații.

Tot mai multe atacuri de rază lungă ale Ucrainei

Forțele ucrainene au intensificat atacurile de lungă distanță în interiorul Rusiei în ultimele luni, lansând zeci de drone simultan asupra unor ținte strategice de mai multe ori pe săptămână. Tehnologia și finanțarea occidentală îi ajută să efectueze sute de atacuri de lungă distanță în interiorul Rusiei.

În Ucraina, un șofer de camion în vârstă de 23 de ani a fost ucis după un atac aerian rusesc asupra unui convoi de cereale în regiunea Sumî peste noapte, au spus oficialii locali. Procurorii au declarat că alte patru persoane au fost rănite în atac după ce un camion a luat foc și aproximativ 20 de alte vehicule au fost avariate.

Forțele aeriene ucrainene au declarat, de asemenea, că au distrus opt din cele 11 drone folosite de Rusia, adăugând că facilități agricole și de cereale au fost țintite și în regiunea Mykolaiv. Sumî se învecinează cu regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina desfășoară o incursiune militară de aproape o lună.

Progresul a încetinit în ultimele zile, dar săptămâna trecută Ucraina a susținut că controlează 1.294 km pătrați de teritoriu. De asemenea, a afirmat că aproape 600 de soldați ruși au fost capturați.

Între timp, forțele rusești continuă să avanseze rapid spre un oraș-cheie din regiunea estică Donețk din Ucraina - care a fost în centrul ofensivei terestre a Moscovei de luni de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel