Data publicării:

Cel puțin 14 morți și peste 100 de persoane dispărute în India după revărsarea unui lac din Himalaya. Ploaia a dus la o ”situație catastrofală”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Captura video Twitter @ANI
FOTO: Captura video Twitter @ANI
Peste 100 de persoane sunt căutate în nord-estul Indiei, acestea fiind dispărute în urma revărsării unui lac glaciar din Himalaya. Autoritățile au anunțat că cel puțin 14 persoane sunt decedate.

Peste 100 de persoane sunt dispărute, iar cel puțin 14 au murit în urma inundațiilor provocare de revărsarea unui lac glaciar himalayan, în nord-estul Indiei, au anunţat joi autorităţile, transmite AFP.

”Numărul vieţilor pierdute este de 14 până în prezent, iar numărul celor dispăruţi este de 102”, a declarat Prabhakar Rai, directorul Autorităţii pentru gestionarea dezastrelor din statul Sikkim.

Printre cei dispăruţi se află 22 de soldaţi, a anunţat armata. Un alt soldat, care ridicase iniţial la 23 numărul membrilor din cadrul personalului militar daţi dispăruţi, a fost salvat.

Armata face eforturi pentru a restabili conexiunile telefonice şi pentru a oferi ”asistenţă medicală turiştilor şi localnicilor blocaţi”, se arată într-un comunicat, scrie Agerpres.

Zona afectată, o regiune muntoasă îndepărtată din Himalaya, se află în apropierea frontierelor cu Nepal şi China.

25 de tabere pentru sinistrați

Lacul Lhonak, care s-a revărsat miercuri, provocând distrugeri semnificative într-o vale, este situat la poalele unui gheţar de lângă cârful Kangchenjunga, al treilea cel mai înalt din lume.

Un adevărat ”perete” de apă s-a revărsat într-un râu deja umflat de ploile musonice. Apele au deteriorat un baraj şi au măturat case şi poduri, printre alte ”distrugeri grave”, au indicat autorităţile guvernamentale din Sikkim.

Echipele de salvare intervin pentru a ajuta persoanele afectate de aceste inundaţii, în timp ce comunicaţiile sunt întrerupte pe zone extinse. Au fost înfiinţate 25 de tabere pentru sinistraţi.

Pagubele considerabile se extind pe mai bine de 120 de kilometri în aval, drumurile din regiune sunt ”grav” avariate şi 14 poduri au fost distruse, potrivit autorităţilor.

”Inundaţiile au provocat distrugeri în patru districte ale statului, luând cu ele oameni, drumuri şi poduri”, a declarat Himangsu Tiwary, un purtător de cuvânt al armatei.

Premierul indian Narendra Modi a promis ”tot sprijinul posibil” locuitorilor afectaţi.

”Situație catastrofală”

Inundaţiile cauzate de revărsarea lacurilor glaciare, adesea însoţite de căderi de pietre, devin din ce în ce mai frecvente odată cu creşterea temperaturilor globale şi topirea gheţii.

”Ploaia intensă a condus la această situaţie catastrofală în Sikkim. Observăm că frecvenţa acestor evenimente extreme creşte pe măsură ce clima continuă să se încălzească şi ne duce pe un teritoriu neexplorat”, a declarat Miriam Jackson, specialistă în criosferă la Centrul internaţional pentru dezvoltarea integrată a zonelor montane (ICIMOD).

Citește și: Cel puțin 18 morți pe Himalaya. Ploile musonice torențiale au dus la alunecări de teren în India

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel