Cel mult 10% dintre români îşi vor vinde votul, susțin sociologii. DEZBATERE DeCe News despre strategiile din campania electorală 2012
Sociologii care au participat la dezbaterea organizată de ziarul DeCe News au căzut de acord că tendința de cădere a PDL nu poate fi inversată, iar principalul țel al Puterii la alegerile din 2012 este să nu înregistreze un dezastru electoral. Se așteaptă o campanie murdară, cu şicane politice, arestări şi stenograme, dar este probabil ca PDL să-și folosească aliații și instituțiile statului pentru discreditarea USL, în vreme ce partidul lui Emil Boc va promova un mesaj pozitiv, bazat pe realizări și ieșirea din criză. PSD este favorizat de alegerea primarilor într-un singur tur, spun sociologii, iar adevăratul semnal pentru generale îl constituie votul la consiliile locale . Cumpărarea de voturi nu e o soluție, doar 10 la sută dintre români fiind dispuși să accepte mita electorală, insuficient pentru ca PDL să păstreze puterea.
Lector univ. dr. Antonio Momoc, expert în comunicare politică, a spus că PDL încearcă în acest moment să își atace adversarii prin intermediul aliaţilor, în timp ce păstrează mesajele pozitive, care să îl ajute să crească. " PDL încearcă să îşi găsească nişte aliaţi. Spre exemplu Partidul Poporului a lui Dan Diaconescu. Să nu uităm că în orice sondaje apar la 10%, deci ar fi un actor important, chiar dacă ei nu vor intra în Parlament pentru că aceşti 10% sunt disparaţi în toată ţara. De exemplu, OTV face o campanie susținută împotriva lui Oprescu. Aceasta nu ar fi credibilă, dacă ar veni de la PDL".
Dan Petre a mai prognozat că PDL va avea soarta PRM. " Degeaba ai un lider puternic, care câştigă mult. Dacă faci doar 10% în colegii, iar USL face peste 50 la sută, eşti zero în Parlament. USL poate guverna și cu 45 la sută, din cauza redistribuirii mandatelor, pentru că aliații PDL nu vor trece pragul electoral. În acest moment PDL este asemeni unei sănii care se duce la vale, iar în 2012 va trebui să oprească acest avânt, ceea ce va fi foarte greu. Cumpărarea de voturi nu este o soluție. Studiile arată că doar 10 la sută dintre români ar fi interesați de mita electorală".
Serviciile secrete nu au mai răspuns la comenzi, în cazul schimbării de regim din 2000, pentru că Emil Constantinescu anunțase că nu mai candidează, a amintit Bulai. Serviciile ar mai rămâne însă doi ani cu Traian Băsescu, dar entuziasmul funcționarilor nu va fi același cu cel din primii ani de mandat, știind că urmează o schimbare.
Influența primarilor este importantă, dar nu decisivă a spus Alfred Bulai, ca agenți de influență în comunitate și ca achizitori de voturi cu sacoșa. Numărul primarilor USL este cu 200 mai mare decât al celor PDL, a adăugat Dan Petre, deci votul într-un singur tur nu va ajuta prea mult partidul lui Băsescu. Nici în 1996, nici în 2000, ambii ani de criză, tendința de la locale nu a însemnat nimic pentru alegerile parlamentare.
Alfred Bulai a prognozat că PDL nu va face mai mult de 24%, indiferent de strategii sau de alianțe, deci nu va forma Guvernul. El a mai spus că adevărata bătălie se dă în interiorul PDL, unde există oameni ce vor să destabilizeze anumite tabere. În acest sens el a dat exemplul ministrului de Interne, Traian Igaş, a cărui acțiuni încearcă să destabilizeze anumite grupuri din PDL. Sunt oameni importanți în PDL care abia așteaptă să pună mâna pe partid, în cazul unui eșec electoral. Nici pentru Adrian Năstase nu a mai tras PSD, după ce s-a războit cu baronii, a amintit Bulai.
Participanţii la dezbatere au fost de acord că în acest moment popularitatea lui Traian Băsescu în diaspora s-a redus foarte mult. Alfred Bulai a aspus că în 2008 românii din străinătate au votat cu PDL, din inerţie, dar acum curentul s-a schimbat. Cât despre dosarele pe care le va scoate Puterea, cu arestări și demascări, inclusiv stenograme, acestea ar putea să victimizeze actuala Opoziție. Totul depinde de modul în care se va răspunde la atacuri și de conținutul acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News