Data publicării:
Cel mai vechi pachet de cărți din lume, mod FABULOS în care arată - FOTO
În secolul 15, Franţa şi Anglia erau implicate în sângerosul Război de 100 de ani, Ioana D'Arc era arsă pe rug, Imperiul Otoman cucerea Constantinopolul, Imperiul Roman îşi încheia asediul de şapte săptămâni, iar în Spania începea să prindă viaţă Inchiziţia.
Există însă o relicvă care a supravieţuit timpului şi ne aminteşte de momentele fericite ale acelei perioade. Este vorba despre cel mai vechi pachet de cărţi de joc din lume, notează descoperă.ro.
Cărţile din acest pachet au o formă alungită, eliptică, şi sunt realizare din mai multe straturi de hârtie colorată presate cu modele desenate de mână şi decorate cu aur şi argint.
Stilul artistic folosit în realizarea cărţilor de joc poate fi recunoscut cu uşurinţă ca având origini medievale, dar faptul că acest pachet este complet, seamănă mult ca design cu unul modern şi se găseşte într-o stare impecabilă i-a făcut pe mulţi să pună la îndoială vechimea lui.
Muzeul din Statele Unite în al cărei colecţie se află l-a obţinut de la un dealer de antichităţi din Amsterdam în anul 1983. Se credea iniţial că pachetul de cărţi era vechi din secolul 16, dar dealerul era sigur că era mult mai vechi.
După ce a analizat cărţile de joc în detaliu a ajuns la concluzia că ele ar fi fost, de fapt, create între anii 1475-1480.
Potivit specialistului David Parlett, în secolul 15 cărţile de joc au început să fie produse în masă. Principalele centre de producţie pentru acestea existau în Germania şi în Franţa.
Spre deosebire de pachetele de cărţi pe care le găsim astăzi pe piaţă cu patru suite de 13 cărţi, la începutul anilor 1400 existau unele variaţii în componenţa pachetelor în funcţie de regiunile în care erau produse. Unele pachete conţineau o suită suplimentară, care putea fi folosită probabil dacă alte cărţi s-ar fi pierdut. Modelele de pe cărţi înfăţisau diferite animale, plante sau obiecte, precum păsări, coifuri sau flori, tot în funcţie de originea pachetului.
În cazul celui mai vechi pachet de cărţi din lume, tema modelelor pare să înfăţişeze o vânătoare cu şoimi. Pe suitele de cărţi apar modele cu lese de câini, cornuri de vânătoare sau laţuri, în locul caroului sau treflei moderne.
Citește și: Istoria macabră a dacilor: femei şi copii tăiaţi şi îngropaţi sub case, sacrificii umane o dată la cinci ani, soţii de căpetenii înjunghiate şi arse pe rug
Desigur, pokerul nu exista încă în secolul 15, deci ce făceau jucătorii cu pachetul de cărţi? Având în vedere condiţia foarte bună în care se află cărţile, este foarte probabil ca acestea să nu fi ajuns niciodată să fie folosite la mesele unui han, ci colecţionate şi văzute ca o curiozitate.
În acea perioadă existau însă mai multe jocuri de cărţi. Prima menţiune a unui astfel de joc apare în Bavaria, Germania, în anii 1426. Este vorba despre jocul Kornoffel, un strămoş al pokerului de astăzi. Pe scurt, jucătorii primeau câte cinci cărţi şi apoi jucau fiecare carte împotriva adversarilor încercând să blufeze şi să ridice valoarea punctelor. Exista şi jocul 31, un strămoş al jocului de cărţi Blackjack.
Francezii jucau Triomphe, strămoşul jocurilor Whist şi Bridge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News