Data actualizării:
Data publicării:

Cel mai poluat oraș din România. Bogdan Balanișcu (PSD): Spun lucrul acesta cu tristețe / video

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Bogdan Balanișcu, candidat PSD la Primăria Iași, a vorbit în cadrul emisiunii „DC Votez” despre problema pregnantă a poluării din orașul unde a intrat în cursa electorală.

„Din păcate, și spun lucrul acesta cu tristețe, ca ieșean și secretar de stat la Ministerul Mediului, Iașiul este pe locul 340 din 375 de orașe europene, analizate de Agenția Europeană pentru Mediu, anul trecut, într-un studiu. A ajuns, din păcate, în această poziție codașă, fiind la nivel național, dintre orașele analizate, cel mai poluat. 

Iar cel mai puțin poluat oraș din țară, dacă e să discutăm și despre partea pozitivă, este, în mod uimitor, Galați, care știm că are un combinat, care poate să pună, să zicem, o amprentă din această perspectivă. Dar, din păcate, asta este realitatea din Iași. Aici, ca o scurtă completare, gândiți-vă că vorbim despre aceste date și aceste situații, pe care oricine le poate verifica oricând, accesând calitateaer.ro. Acesta este site-ul creat de Ministerul Mediului, unde pot fi urmărite valorile înregistrate de fiecare stație care monitorizează calitatea aerului, la nivel național.

În Iași erau două stații care nu mai funcționau și am reușit, anul trecut, să aducem în locul uneia un laborator mobil de analiză a calității aerului, până se vor rezolva acele stații. Deci, din acest punct de vedere, cu părere de rău o spun, respirăm în Iași un aer poluat și din această cauză vedem și o incidență mai mare a bolilor aparatului respirator și cardiovasculare”, a declarat Bogdan Balanișcu, candidat PSD la Primăria Iași.

Gravitatea poluării în Iași

În percepția colectivă, scandalurile din presă au creat impresia că București, Brașov sau Cluj sunt cele mai poluate orașe din România. În realitate, însă, Iași este de departe pe primul loc, "capitala" Moldovei depășind nivelul de poluanți din Paris și Madrid combinate. Problema principală, pe lângă poluanții industriali, o constituie autoturismele, traficul intens și lipsa infrastructurii adecvate, cum ar fi o centură de ocolire și pasaje subterane.

Situația poluării din Iași este atât de gravă și persistă de atât de mult timp încât locuitorii orașului nici măcar nu mai monitorizează cu atenție gravitatea problemei. Drept urmare, în prezent, orașul dispune de o singură stație fixă pentru monitorizarea calității aerului. Conform unui raport al Agenției Europene de Protecție a Mediului, publicat anul trecut, ieșenii respiră zilnic cel mai poluat aer din România, fiind expuși la cantități îngrijorătoare de particule fine (PM2.5).

Conform analizei realizate de instituția europeană, municipiul Iași se află pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate. Clasamentul european a fost realizat pe baza nivelurilor medii de particule fine înregistrate în ultimii doi ani. Este șocant faptul că, deși Paris și Madrid sunt orașe de 20 de ori mai mari decât Iași, municipiul din România le depășește semnificativ în privința poluării.

În timp ce Iași, cel mai toxic oraș din România, depășește chiar și Bucureștiul, cel mai curat aer din țara noastră poate fi respirat în municipiul Galați.

Pe lângă particulele PM10 și PM2.5, asociate cu boli cardiace și pulmonare, alți poluanți invizibili, precum benzenul, toluenul și metalele grele, reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea locuitorilor din Iași. Acești poluanți nu au fost măsurați în ultimele luni, dar pot provoca unele dintre cele mai grave boli.

Riscul de afectare psihică și organică plutește în aer, conform specialiștilor în psihiatrie și cercetătorilor. Fenomenul a fost observat și în România, unde medicii psihiatri au constatat o legătură între poluare și creșterea incidenței tulburărilor psihice în ultimii ani.

Youtube video image

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF: 41240002

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel