Cel mai negru scenariu care sperie până și țara lui Putin. Generalul Bălăceanu: Ar fi prăpăd! Până și generalii ruși au înțeles
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
foto ilustrativ
foto ilustrativ
Generalul Virgil Bălăceanu a vorbit despre posibilitatea unui război nuclear și folosirea artileriei reactive de Federația Rusă.

Prezent în studioul Digi 24, Virgil Bălăceanu, general în rezervă, a vorbit despre posibilitatea care ar duce la folosirea armei nucleare de Federația Rusă. Moderatorul Cosmin Prelipceanu l-a întrebat pe acesta ce înseamnă „amenințare existențială“, sintagma spusă de Dmitry Peskov și opțiunea Kremlinului de a folosi bombe atomice în cazul în care acest lucru s-ar întâmpla:

„Amenințare existențială ar însemna o forță militară care ar desființa statul Federația Rusă și ar ocupa Moscova. Este o amenințare reciproc existențială, pentru că în momentul în care folosești arma nucleară strategică sau folosești nechibzuit arma nucleară tactică, este vorba de a fi sau a nu fi pentru toate popoarele lumii. Deci, este o problemă existențială și în mod sigur dacă este o problemă existențială, lucrul acesta îl înțeleg și generalii ruși, inclusiv cei care răspund de forțele nucleare strategice.“, a precizat Virgil Bălăceanu.

Folosirea artileriei reactive

„Când s-a vrut planificarea operației, cred că s-au luat în calcul mai puține zile de luptă. Calculele în armată se fac pe zile de luptă. De la luptători până la stocuri de nivel strategic, totul se calculează pe zile de luptă (...). Aprovizionarea cu muniție, combustibil și hrană sunt cerințe esențiale. Nu poți să continui ofensiva dacă nu ai muniție și combustibil pentru tehnica de luptă.

Partea de logistică nu e prea dezvoltată la ruși. Nu cred că, la ora actuală, forțele ruse din Ucraina au o asemenea structură logistică menită să asigure continuitatea luptei. Ea există, dar nu au cantități suficiente și nu se face o aprovizionare cu toate categoriile de materiale necesare într-un mod ritmic. Aprovizionarea trebuie să țină seama și de dinamica luptei, chiar dacă aceasta înseamnă lovire împotriva unor localități.

Se folosesc masiv rachetele. Sunt rachete  inteligente și ele sunt cele care lovesc. N-aș vrea ca generalii ruși să decidă folosirea artileriei reactive, mai ales în lupta în localitate. Artileria reactivă sunt Katyușele, iar ele sunt într-o gamă foarte dezvoltată. Sunt mai multe sisteme, de la cele mai vechi și până la cele mai noi. Ele sunt performante din punct de vedere al cantității de lovire. Ar fi prăpăd dacă s-ar folosi la lovirea localităților și dacă am adăuga la folosirea artileriei reactive și folosirea bombelor de aviație, care nici ele nu sunt inteligente, atunci distrugerile ar fi colosale. Să sperăm că generalii ruși nu vor fi obligați să ia asemenea decizii, pentru că este foarte greu, în mediul urban, să faci distincția între o țintă civilă și o țintă militară. Atunci, capetele de acuzare legate de genocid, în mod sigur, vor avea și mai multe argumente.“, a completat generalul în rezervă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel