Cel mai mare pericol pentru şoferi, în sezonul rece. Titi Aur atrage atenția: Mă surprinde...
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Chris Peeters)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Chris Peeters)
Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit despre cel mai mare pericol pentru șoferi în sezonul rece.

Poleiul de pe şosele reprezintă cel mai mare pericol pentru şoferi în sezonul rece, iar anvelopele de iarnă sunt absolut necesare, atrage atenţia expertul în conducere defensivă, Titi Aur.

Invitat la Radio România Actualităţi, el a vorbit şi despre importanţa politeţii în trafic şi a programării adecvate a timpului de deplasare, având în vedere că se apropie sfârşitul minivacanţei şi este de aşteptat ca drumurile să fie foarte aglomerate, scrie Rador.

"În primul rând, avem nevoie de anvelopele de iarnă. Niciodată nu am fost adeptul anvelopelor all season. Gheaţa neagră, poleiul, este cel mai periculos lucru care ni se poate întâmpla. De ce? Pentru că mă surprinde. În această perioadă de minivacanţă, trebuie să plec de la această premiză, că pe anumite trasee, mai ales spre munte, dar nu numai, va fi mai aglomerat şi, atunci, dacă eu voi pleca de acasă conştient că pe drum voi sta mai mult, este primul lucru pe care trebuie să-l fac.

Pe urmă, trebuie să încep să respect mai ales regula aia de bun-simţ. Dacă toată lumea stă la coadă, la rând, nu am dreptul moral, nu pot să fac eu să ajung mai în faţă, mai ales că nu voi ajunge decât 100, 200, 300 de metri mai în faţă şi voi intra din nou într-o coloană. Deci trebuie să înţelegi că cea mai bună soluţie ca să ne deplasăm toţi cursiv este să stăm fiecare la rând şi să respectăm fiecare reguli de circulaţie, reguli de conducere defensivă, reguli de bun-simţ", a spus Titi Aur.

Citește și:

Vremea 1-26 decembrie. Mirela Polifronie (ANM), prognoza meteo. Temperaturile ţin cu facturile

"Din punct de vedere termic, pentru prima săptămână întreagă a lunii decembrie, ne aşteptăm ca temperatura medie a aerului să aibă valori mai coborâte decât cele normale pentru perioada în care ne aflăm, în regiunile nord-estice, dar să fie şi ceva mai ridicate, în special în nord, nord-vest şi în centru, pentru ca în partea de sud a ţării şi sud-est să fie temperaturi normale pentru această perioadă - temperaturi ce se vor înregistra pe parcursul zilei, cuprinse între 2 şi 6-7 grade, 6-7 grade urmând a se înregistra în partea de sud, sud-est a teritoriului.

Din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii, pentru săptămâna viitoare ne aşteptăm la cantităţi normale pentru perioada în care ne aflăm - normal însemnând cam 10-15 litri pe metrul pătrat, la nivelul întregii ţări; poate mai ridicate în zonele de deal şi de munte din sudul teritoriului, undeva spre 15-30 de litri pe metrul pătrat.

Pentru a doua săptămână a lunii decembrie, temperaturi medii uşor mai ridicate decât normele perioadei, în regiunile intracarpatice, iar în rest temperaturi apropiate de normal - însemnând că vor mai scădea puţin. În loc de cele 7 grade, vor fi temperaturi mai coborâte de 1 - 5 grade, urmând ca valorile de 4-5 grade să se înregistreze din nou în partea de sud a teritoriului.

Din punct de vedere pluviometric, cu datele pe care le avem în acest moment, cel mai probabil este ca regimul pluviometric să fie excedentar, în special în partea vestică a teritoriului, acolo unde, în mod normal, ar trebui să avem cantităţi de precipitaţii de 10-15 litri pe metrul pătrat. Din punct de vedere termic, vor fi temperaturi apropiate de normal." Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel