Cel mai mare aisberg, care amenința locuitorii insulei Georgia de Sud, s-a spart în mai multe fragmente - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cel mai mare aisberg, care amenința locuitorii insulei Georgia de Sud, s-a spart în mai multe fragmente - imagine cu rol ilustrativ
Cel mai mare aisberg, care amenința locuitorii insulei Georgia de Sud, s-a spart în mai multe fragmente - imagine cu rol ilustrativ
Un aisberg uriaş, care pluteşte în derivă în Atlanticul de Sud, s-a fragmentat în mai multe bucăţi la trei ani şi jumătate după formarea sa, au anunţat miercuri specialiştii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care monitorizează traseul acestui colos din gheaţă cu ajutorul sateliţilor, informează DPA.

Informaţia reprezintă o veste bună pentru locuitorii insulei Georgia de Sud, de care aisbergul - denumit A-68A - s-a apropiat tot mai mult pe parcursul anului trecut, devenind o ameninţare pentru ecosistemele din acest teritoriu britanic de peste mări, au transmis reprezentanţii ESA.

A-68A şi-a modificat deja direcţia de înaintare şi a pierdut mai multe fragmente din corpul său central în decembrie, dar, până acum, nu era cunoscută noua destinaţie spre care îndreaptă.

Potrivit ESA, mai multe crăpături cu dimensiuni mari au fost descoperite săptămâna trecută în structura aisbergului, care, în cele din urmă, s-a spart în "aisberguri mai mici"."Până astăzi, corpul central al aisbergului A-68A pare că se deplasează spre sud şi se află în prezent la circa 225 de kilometri de insula Georgia de Sud", precizează comunicatul ESA, conform căruia fragmentele desprinse din aisberg par să se îndepărteze de această insulă, dar şi unele în raport cu celelalte.

Apropierea extremă a aisbergului A-68 de insula Georgia de Sud a generat o serie de îngrijorări legate de riscul său de a eşua pe coastele insulei, iar apa dulce rezultată din topirea lui ar fi putut să afecteze fragilul ecosistem local. Oamenii de ştiinţă erau deosebit de îngrijoraţi de soarta pinguinilor de pe această insulă.

A-68A s-a desprins din banchiza Larsen-C, aflată pe coasta estică a Peninsulei Antarctice, în iulie 2017. El a fost considerat unul dintre cele mai mari aisberguri din istoria modernă, înainte de a pierde câteva fragmente din structura sa pe parcursul ultimilor ani, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel