Cel mai longeviv rozător, desemnat "vertebratul anului” în 2013
Data publicării:
Autor: elena_badea
WhatsApp
sobolan-cartita-golas
sobolan-cartita-golas

Titlul de "vertebrat al anului", atribuit de revista Science, în 2013, a fost câștigat de cel mai longeviv rozător al planetei, dar nu pentru frumusețea sa estetică, ci datorită fascinației pe care o emană în lumea științifică.

Potrivit descoperă.ro, ultimul titlu de "vertebrat al anului", atribuit de prestigioasa revistă Science în fiecare an, pe baza unor criterii proprii, a fost câștigat de şobolanul-cârtiţă golaş  (Heterocephalus glaber), cel mai longeviv rozător, care poate trăi de nouă ori mai mult decât şoarecii de aceeaşi mărime, până la 30 de ani.

Fascinația științifică a şobolanului-cârtiţă golaş derivă tocmai din această calitatea, una dintre cauzele longevității sale fiind dată de rezistența naturală la cancer.

Decernarea titlului de “vertebrat al anului 2013” șobolanului-cârtiță golaș celebrează de fapt  două studii ştiinţifice remarcabile, unul în revista Nature, celălalt publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, care au contribuit la explicarea, în parte, a acestei excepţionale însuşiri a animalului şi care ar putea, în cele din urmă, să ajute la identificarea unor metode noi şi eficiente de prevenire şi tratare a cancerului la oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel