Data publicării:

Cel mai longeviv purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, își încheie misiunea. Ce mesaj i-a transmis lui Jens Stoltenberg

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, își încheie misiunea.

Jurnalista Oana Lungescu va părăsi funcția de purtător de cuvânt al NATO la finalul lunii august. Românca a deținut această funcție timp de 13 ani. 

„Îi mulțumesc lui Jens Stoltenberg pentru că mi-a acordat Medalia pentru servicii meritori, când închei cei 13 ani de activitate ca purtător de cuvânt al NATO. Sunt mândră că sunt prima femeie și primul jurnalist care a îndeplinit această funcție, precum și prima persoană născută în Europa de Est. Cine ar fi crezut că este posibil, având în vedere că am crescut în timpul Războiului Rece, unde #NATO era inamicul?”, a spus Oana Lungescu.

„Dar nu aș fi putut face nimic fără echipa mea de presă uimitoare & toți colegii noștri civili și militari, aliații noștri și mass-media. Multe mulțumiri tuturor! A fost un mare privilegiu să lucrez cu voi pentru a menține NATO puternică în cea mai dificilă perioadă de la Războiul Rece încoace”, a mai spus aceasta.

Activitatea în cadrul NATO

Oana Lungescu este purtătorul de cuvânt principal al Alianței Nord-Atlantice, oferind consiliere strategică Secretarului General al NATO, Consiliului Nord-Atlantic, comandamentelor și birourilor NATO în presă, mass-media și social media din 2010.

Ea coordonează operațiunile media ale NATO 24/7, precum și planificarea și conducerea aspectelor media ale tuturor evenimentelor majore ale NATO, inclusiv summiturile și reuniunile ministeriale. Ea este, de asemenea, responsabilă de toate discursurile și publicațiile Secretarului General NATO și Secretarului General Adjunct.

Este prima femeie – și prima jurnalistă – care a ocupat acest post. În 2016, Politico a numit-o una dintre cele mai influente femei de la Bruxelles.

Lungescu s-a alăturat NATO după o lungă carieră jurnalistică la BBC World Service, unde a acoperit afacerile UE și NATO pentru radio, televiziune și online în mai multe limbi.

Născută în România, ea s-a alăturat Serviciului Român al BBC la Londra în 1985 și, ulterior, a devenit șef adjunct și apoi redactor. În 1997, a fost numită corespondent pentru afaceri europene la Bruxelles, unde a acoperit practic fiecare summit al UE și NATO. Între 2009-2010, a raportat despre afacerile europene de la Berlin.

În 1999, ea a călătorit în Chile și Argentina pentru a raporta despre consecințele dictaturilor militare, în calitate de beneficiară a unei burse Onassis. În 2002, a primit premiul European Woman of Achievement. 

Oana Lungescu deține un Master în Studii Engleze și Spaniole de la Universitatea din București, potrivit Nato.int

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel