Cel mai important ghețar din Antarctica, punct critic al TOPIRII
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
619830main_image_2165_946-710
619830main_image_2165_946-710

Cel mai important ghețar din Antarctica, cel care a contribuit cel mai mult la creșterea nivelului mării dintre toți coloșii de gheață, a depășit punctul critic al topirii incontrolabile. Gheţarul Pine Island reprezintă aproximativ 20% din volumul total de gheaţă al banchizei antarctice occidentale. 

[caption id="attachment_412454" align="aligncenter" width="640"] Foto: nasa.gov[/caption]

Un studiu al LiveScience, citat de Antena 3, arată că ghețarul ar putea să se prăbușească în ocean în următoarele decade. Mai mult, cercetătorii susțin că, ținând cont de dimensiunile ghețarului, topirea sa ar antrena un efect de domino şi asupra gheţarilor din vecinătate. După o perioadă îndelungată, toată calota glaciară s-ar putea prăbuși. Ar fi un fenomen catastrofal, care ar duce la creşterea nivelului oceanului global cu 3 până la 5 metri. Zonele de coastă ar urma să fie complet inundate.

"Orice s-ar întâmpla, putem spune că suntem deja martorii unui fenomen major de schimbare. Am trecut de punctul critic, de punctul de unde nu mai există întoarcere", a comentat Gael Durand, coordonator al studiului, pentru LiveScience.

Anul trecut, un aisberg mai mare decât oraşul Chicago s-a desprins din Pine Island şi a început să plutească în Marea Amundsen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel