Cel mai bun moment pentru a planta cartofii. Secretul care-ți asigură reușita
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay Pixabay)
Grădinarii cu experienţă ştiu multe despre plantarea cartofilor, dar din greşeală uită întotdeauna cel mai important lucru.

În acest caz, chiar şi utilizarea îngrăşămintelor, agenţilor de combatere a dăunătorilor şi bolilor şi udarea adecvată nu garantează o recoltă bogată, dacă nu este respectată cea mai importantă regulă. Este important să plantaţi cartofii la momentul potrivit - în caz contrar, nu vă aşteptaţi la recolte bogate.

Pe vremuri, strămoşii noştri se descurcau fără calendare lunare şi alte sfaturi inteligente, dar rareori au rămas fără o cultură de cartofi. De exemplu, nu este recomandat să plantaţi cartofi înainte de a începe înflorirea cireşului. Un alt sfat popular de la strămoşii noştri afirmă că frunzele de mesteacăn ar trebui să fie de dimensiunea unei monede şi abia atunci ar trebui să fie plantaţi cartofii.

Dar culegerea unei recolte bogate din această cultură este garantată doar într-un singur caz - atunci când îi plantaţi în funcţie de temperatura solului. Grădinarii cu experienţă ştiu că acest lucru ar trebui să se întâmple atunci când solul este încălzit la o temperatură optimă de 10-12 grade, la o adâncime de 7-10 cm, scrie Rador, citând actualno.com. Merită subliniat faptul că solul nu se încălzeşte atât de repede, la fel ca aerul şi stabilirea temperaturii se face doar cu termometru.

BONUS: Cum se plantează pomii. Pregătirea corectă a solului. Prof. dr. Florin Stănică, explicații pas cu pas

Prof. dr. Florin Stănică, profesor la Facultatea de Horticultură și prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, a explicat cum se pregătește solul înainte de plantarea pomilor, dar și cum se desfășoară acest întreg proces.

Cum se pregătește solul înainte de plantarea pomilor

"Dacă discutăm de plantări pe suprafeţe mari, terenul trebuie scarificat în două sensuri, adică afânat în adâncime, la 60-80 de cm. Sunt nişte maşini speciale - scarificatoare - trase de tractoare puternice. Pe suprafeţe mici, aerarea solului în adâncime se face prin săparea unor gropi de dimensiuni mai mari.

La pomi, ar trebui să avem gropi de cel puţin 60 de cm diametru şi 60 de cm adâncime. Dacă pământul este argilos, adică greu, gropile este bine să fie mai mari, chiar de 80 cm x 80 cm ca să putem elimina din groapă o parte din pământul argilos care nu este favorabil pentru creşterea rădăcinilor.

Întotdeauna, când săpăm o groapă, partea de la suprafaţa solului care este mai fertilă şi mai afânată se aşază într-o parte a gropii, inclusiv partea cu iarbă, iar partea de la fundul gropii, solul din profunzime care este mai argilos şi mai puțin prielnic pentru creșterea rădăcinilor, se pune în partea opusă.

Înainte de plantare, pe fundul gropii, se pune gunoi de grajd în cantitate cât mai mare sau compost - un fertilizant organic. După ce am aşezat stratul de gunoi de grajd sau de compost pe fundul gropii, peste el se aşază pământul care a fost la suprafaţa gropii Dacă avem posibilitatea, nu este rău să mai adăugăm nişte nisip care va afâna şi mai mult solul", a explicat prof. dr. Florin Stănică. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel