Data publicării:

Cel mai bun desert pentru masa de Revelion. Portokalopita, plăcintă grecească cu iaurt și portocale

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Bogdan Teodorescu, în cadrul unui interviu acordat DCNews la final de an, a spus că, pentru masa de Revelion, recomandă un desert special: portokalopita.

„Salata de boeuf este, după părerea mea, pentru masa de Crăciun, nu de Revelion”, a spus Bogdan Teodorescu. „De Revelion, întotdeauna mănânc icre de știucă natur, deci icra de știucă simplă, boabă simplă, întinsă pe pâine, cu puțină lămâie”, a explicat acesta.

Întrebat, ulterior, ce desert recomandă pentru masa de Revelion, Bogdan Teodorescu a făcut referire la portokalopita. „Există în București, în mai multe localuri grecești, o prăjitură care se numește portokalopita, este o plăcintă - tort de portocale. După părerea mea, este un mega produs pentru o sărbătoare de genul acesta. Extrem de bună!”, a spus Bogdan Teodorescu.

Prăjitură însiropată cu portocale și iaurt – rețeta grecească de portokalopita

Portokalopita este extrem de aromată și gustoasă, cu o textură pufoasă asemănătoare unui sufleu de portocale. 

Ingrediente

pentru sirop:

200ml apă
150g zahăr
2 batoane de scorțișoară
1 portocală (mai mare sau 2 mai mici)  
opțional: 20 ml rom sau lichior de portocale

pentru plăcintă:

400g foi de plăcintă
4 ouă)
50g zahăr
3 portocale
200 g iaurt grecesc
1 linguriță praf de copt
150 ml ulei de măsline

Mod de preparare:

Pentru sirop: Punem într-o oală apa, zahărul, batoanele de scorțișoară, romul sau lichiorul de portocale, sucul de la jumătate de portocală, iar pe cealaltă jumătate o tăiem felii. Amestecăm, punem oala pe foc și fierbem siropul timp de zece minute.  

Pentru plăcintă: Rulăm strâns foile și le tăiem rondele de 1 cm. Desfacem foile și le răsfiram, important este să le lăsăm să se usuce.

Radem coaja de la portocale și le stoarcem de suc. Într-un bol, punem toate ingredientele: ouăle, zahărul, sucul și coaja de la portocale, iaurtul, praful de copt și uleiul. Amestecăm până obținem o cremă lichidă și fină. În această compoziție lichidă, începem să punem, treptat, fâșiile de foi uscate. Vor părea destul de multe la început. Încingem cuptorul la 180 grade Celsius, ungem cu ulei o tavă de copt, turnăm toată compoziția în tavă și nivelăm, potrivit delicii.com. Coacem plăcinta timp de 40 de minute.

După ce scoatem plăcinta din cuptor, turnăm peste siropul răcit și feliile de portocală și o lăsăm să se însiropeze.  

Bogdan Teodorescu, interviu la DCNewsTV pe final de 2021

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel