Data actualizării:
Data publicării:

Cel mai avansat 'Big Brother' din România supraveghează clujenii. Șoferii ar putea fi amendați dacă încalcă regulile. Șeful IPJ Cluj, clarificări

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Proiectul de supraveghere video din România, cel mai avansat tehnologic, se instalează la Cluj-Napoca.

IPJ Cluj a prezentat vineri bilanțul pe anul 2020. La eveniment a fost prezent comisarul de poliție Mircea Rus, inspector șef al IPJ Cluj. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii prezenți și despre sistemul de supraveghere video care se instalează cu pași repezi în oraș.

Chestionat cum va funcționa și dacă se vor putea aplica amenzi pe baza imaginilor înregistrate de camerele video, șeful IPJ Cluj a răspuns:

Noi (n.red. Poliția) suntem beneficiarii proiectului prin prisma parteneriatului pe care îl avem cu Primăria Cluj-Napoca. Dânșii vă pot oferi mai multe detalii. Însă în momentul în care camerele vor fi omologate ca atare, evident că da. Avem un punct de vedere de la Direcția Rutieră în baza căruia ar putea fi aplicate sancțiuni pentru că sunt camere extrem de performante. Însă ne vom pronunța asupra acestui aspect după ce ne vom documenta și vor fi omologate (...) Sistemul de radare fixe a început anul trecut ca o chestiune de perspectivă. Atunci a fost testat, dar planul a căzut. 

În ceea ce privește monitorizarea video, sistemul generează alerte în anumite zone de aglomerare și se pot deplasa echipaje în caz de urgență. Sistemul este alcătuit din trei mari componente. Unul dintre ele este dispeceratul central de monitorizare şi înregistrare permanentă aflat atât la Primăria Cluj, cât și la nivelul Poliției Cluj. a subliniat comisarul Mircea Rus, șeful IPJ Cluj, pentru DC News.

Proiectul de supraveghere video din Romania cel mai avansat tehnologic, care inglobează cele mai moderne și mai eficiente soluții, se află în faza de instalare la Cluj-Napoca. Noile camere apar ca ciupercile după ploaie pe stâlpii de iluminat din orașul de pe Someș.

Vor fi instalate aproximativ 800 de camere de supraveghere, astfel triplându-se numărul lor. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent va fi de 5,6 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit unor surse DC News, camerele sunt montate astfel încât să poată vizualiza și înregistra numerele maşinilor din trafic în caz de sancționare a șoferilor care nu respectă regulile de circulaţie. O altă noutate va fi software-ul camerei, care va analiza imaginile după algoritmi de inteligență artificială cu scopul de a afla informații critice în perioade scurte de timp. 

O altă premieră realizată la Cluj cu privire la tema supravegherii video s-a întâmplat în 2020. IPJ Cluj a primit o dronă de la Consiliul Județean Cluj de peste 75.000 de lei pentru a observa populația, în contextul generat de măsurile restrictive Covid-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel