Cei trei adversari principali ai Kamalei Harris în lupta pentru nominalizarea democraților
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
După ce s-a opust săptămâni la rând cererilor de a renunța la cursa prezidențială, președintele american Joe Biden a anunțat că își va încheia campania de realegere.

Șansele lui Joe Biden au părut foarte slabe după dezbaterea sa eșuată împotriva lui Donald Trump. Imediat după ce și-a împărtășit decizia de a se retrage, Biden a anunțat candidatul pe care îl consideră potrivit să-l înlocuiască: Vicepreședintele Kamala Harris.

Decizia lui Biden de a se retrage a venit după ce cel puțin 30 de parlamentari din Camera Reprezentanților, cinci senatori americani și un număr de donatori importanți - inclusiv actorul George Clooney - l-au îndemnat public pe Biden să se retragă din cursă și să „paseze ștacheta”. Adăugând presiune suplimentară, o serie de sondaje de opinie de după dezbatere au sugerat că Trump avansa în state cheie.

Biden ar fi putut fi forțat să se retragă de propriul său partid, dar a ales să facă acest lucru de bună voie. Procesul de înlocuire devine astfel mai simplu, dar democrații vor trebui să voteze pentru alt candidat. Oricine va reuși să câștige majoritatea delegaților la Convenția Democrată din 19 august va fi noul candidat.

Există încă șansa ca un outsider să lupte pentru nominalizare - fostul președinte al Camerei, Nancy Pelosi, a cerut partidului să existe competiție și să nu o numească pur și simplu pe Harris ca nominalizat. Iată cine sunt cei trei principali contracandidați ai vicepreședintelui, potrivit BBC.

Guvernatorul Michiganului, Gretchen Whitmer

2. Inquam Pho... (gretchen-whitmer_98201800.jpg)

Gretchen Whitmer, guvernatorul de două mandate al Michiganului, este un democrat din ce în ce mai popular, despre care mulți analiști speculează că va candida la președinție în 2028. Ea a făcut campanie pentru Biden în trecut și nu s-a ferit să-și exprime aspirațiile politice. Ea a spus pentru New York Times că dorește să vadă un președinte din generația X în 2028, dar nu a sugerat că ar putea ocupa ea acel rol.

În 2022, a condus o campanie care a lăsat democrații din Michigan în controlul legislativului de stat și al reședinței guvernatorului. Acest control politic i-a permis să adopte o serie de politici progresiste, inclusiv protejarea accesului la avort în Michigan și adoptarea de măsuri de siguranță privind deținerea armelor de foc.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom

3. Inquam Pho... (gavin-newsom_42499600.jpg)

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, este unul dintre cei mai pasionați susținători ai administrației Biden. El apare frecvent la televizor lăudându-l pe Biden, dar are și ambiții politice proprii. Este adesea menționat ca posibil candidat în 2028, dar mulți analiști democrați spun acum că ar putea fi un înlocuitor pentru Biden.

Newsom și-a crescut profilul național în ultimii ani fiind un mesager cheie al partidului pe media conservatoare și printr-o dezbatere împotriva guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, anul trecut. A fost un susținător principal la dezbaterea dezastruoasă a lui Biden din Atlanta, din iunie, și a evitat mai multe întrebări în sala de conferințe despre dacă îl va înlocui pe Biden.

El a susținut președintele înainte de anunțul său. A călătorit la Washington pentru a participa la o întâlnire în această lună cu Biden și alți guvernatori democrați de top și a fost cap de afiș la un eveniment de campanie pentru Biden în Michigan, pe 4 iulie.

Secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg

4. Inquam Pho... (pete-buttigieg_74115900.jpg)

Nu este un secret că secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg, are aspirații prezidențiale. A candidat pentru președinție în 2020 și este adesea menționat ca unul dintre cei mai buni comunicatori ai administrației Biden.

Buttigieg a gestionat o serie de crize publice în timpul mandatului său de secretar al transporturilor. El a ajutat la supravegherea răspunsului guvernului la deraierul trenului din East Palestine, Ohio, la prăbușirea podului din Baltimore și la criza de programare a companiei Southwest Airlines din 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel