Cei şase care au speriat Hunedoara: Cămătarii care dădeau împrumuturi cu dobândă de 100% şi îi agresau pe datornici au fost reţinuţi de DIICOT
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Procurorii DIICOT din Hunedoara au reţinut şase bărbaţi, acuzaţi că acordau împrumuturi cu dobânzi enorme de 100%, iar datornicii care nu reuşeau să înapoieze la timp banii erau bătuţi şi sechestraţi.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei şase inculpaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi lipsire de libertate în mod ilegal. "În cauză s-a reţinut faptul că, în primăvara anului 2021, pe raza judeţului Hunedoara a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat până în anul 2022, în scopul săvârşirii infracţiunii de camătă. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat au acordat, ca îndeletnicire, în perioada septembrie 2021 - aprilie 2022, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi semnificative, de peste 100%. Pentru recuperarea datoriilor şi perceperea dobânzilor impuse, aceştia au recurs la ameninţări şi la violenţă fizică, mergând până la lipsirea de libertate a datornicilor. Până în prezent au fost identificate un număr de 26 de persoane vătămate", transmite DIICOT.

În urmă cu câteva zile, procurorii au efectuat mai multe percheziţii în acest caz, fiind găsite sume mari de bani, dar şi documente referitoare la autoturisme lăsate în garanţie de persoanele împrumutate de cămătari. Cei şase cămătari au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Hunedoara. 

Îşi terororizau datornicii cu filmuleţe

Celebru este şi cazul celor trei cămătari Gone Barbaru, Bănel și Kis Pericol, mult mediatizat şi în această vară. Două grupări de cămătari au teorizat sute de persoane timp de cinci ani. Aceştia cereau dobânzi enorme, iar dacă persoanele împrumutate nu le plăteau erau amenințate și șantajate. Cămătarii trimiteau victimelor și clipuri video în care apăreau alături de interlopi periculoși. Anton Barcsa, zis Gone Barbarul, Anton Barcsa, zis Bănel, Marcu Barcsa, zis Marco, Rudi Barcsa, zis Gumi, Matyas Barcsa, Emanuel Barcsa, zis Paca, Rudi Frigur, zis Beke, Rudolf Frigur, zis Kis Pericol și Ioan Kovacs, zis Bek, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile prin decizia judecătorilor de la Tribunalul Mureș, fiind acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj și camătă, scrie Newsweek.

Clanul Barcsa a mai avut un dosar de cămătărie, șantaj și violențe pentru fapte petrecute între 2012 și 2016. Însă acest lucru nu i-a oprit pe interlopi să își continue îndeletnicirile. Gone Barbarul a devenit cunoscut după ce, la începutul acestui an, a făcut un live în care a spus că toți cei care vor să facă afaceri în Constanța trebuie să treacă pe la el. Conform DIICOT, începând cu anul 2016, 12 persoane, din municipiile Târgu Mureș și Reghin, s-ar fi constituit într-un grup organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de șantaj și camătă și ar fi funcționat ca două grupări, care erau însă în bună înțelegere și colaborau. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel