Data actualizării:
Data publicării:

Cei mai buni struguri pentru vinul roșu. Top 3 soiuri

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Tu știi care sunt cele mai bune soiuri de struguri pentru un vin roșu excepțional? Iată spre ce ar trebui să te orientezi. 

Cele mai populare soiuri de struguri negri

Cabernet Sauvignon – încrucişare între Cabernet Franc şi Sauvignon Blanc, cu o istorie care merge până în secolul XVII-lea. Cabernet Sauvignon este un soi de struguri negri cultivat cel mai mult în zona Bordeaux din Franţa şi în California, potrivit gradinavesela.ro. Vinurile obţinute au aciditate ridicată, gust puternic şi o nuanţă de roșu-purpuriu ce atestă cantitatea mare de antioxidanţi specifică acestor struguri. În funcţie de preferinţe, sub numele de Cabernet Sauvignon poţi alege un vin roşu dulce, sec sau demisec.

Merlot – cultivat frecvent în Franţa, Italia, Chile şi Africa de Sud, acest soi de struguri negri îţi oferă o varietate de vinuri recunoscute prin aciditatea mai redusă, note complexe de prune, fructe de pădure şi o aromă subtilă de vanilie.

Pinot Noir – având bobul cu pielita subţire, Pinot Noir este unul dintre cele mai greu de cultivat soiuri de struguri pentru vin, mare parte din recoltă pierzându-se din cauza acestui punct vulnerabil. Este un vin bun, delicat, foarte căutat, cu note mătăsoase, fine, care îmbină urme de zmeură şi căpşune.

Vezi și: Cei mai buni struguri pentru vinul alb. Top 3 soiuri

BONUS: Cum faci must. Cea mai veche rețetă

Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Vezi și: Care sunt cele mai bune prune pentru țuică. Va ieși parfumată și aromată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel