Cei care angajează elevi și studenți pe perioada verii primesc bani de la stat, sub forma unui stimulent lunar
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student.

Angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, dacă angajează elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor, a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), iar potrivit sursei citate, valoarea ISR, actualizată în 2022, este de 525,5 lei.

Ce trebuie să ştie angajatorul

Pe perioada verii, angajatorii pot încheia contracte individuale de muncă cu elevi și studenţi pe perioada vacanţelor pe perioadă determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial sau a unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Stimulentul financiar se acordă lunar angajatorului per elev sau student și este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă. Potrivit ANOFM valoarea ISR, actualizată în 2022, este de 525,5 lei, așadar stimulentul ar fi aproximativ 262 de lei. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de angajator din fonduri proprii. “Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor”, se mai spune în comunicat. Potrivit ANOFM, nu beneficiază de stimulentul financiar, angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii.

Citeşte şi Criză de angajaţi pe litoral. Tinerii nu se înghesuie la salarii "pentru flămânzi". Tudor, 22 ani: Strâng de maşină, am nevoie, dar nici să mă bată soarele-n cap pentru 2000 de lei

Riscurile privind siguranța și sănătatea la locul de muncă

Ca angajator, trebuie să luați măsurile necesare pentru a proteja sănătatea și siguranța tinerilor și să garantați că acestea sunt implementate pe baza unei evaluări a riscurilor pe care le presupune activitatea lor. Evaluarea trebuie efectuată înainte ca tinerii să își înceapă munca.

Nu puteți angaja tineri pentru activități care:

- depășesc capacitatea lor fizică sau psihologică

- implică expunerea la produse nocive, cum ar fi substanțele chimice periculoase sau radiațiile

- implică riscuri ridicate de producere de accidente pe care tinerii nu le pot identifica sau evita pentru că nu sunt destul de atenți la siguranță sau pentru că le lipsește experiența sau pregătirea

- pun în pericol sănătatea prin expunerea la niveluri extreme de frig, căldură, zgomot sau vibrații.implică procese riscante (explozii, substanțe otrăvitoare, curent de înaltă tensiune etc.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel