Cehii au mai multă încredere în președinta Slovaciei și Emmanuel Macron decât în Miloš Zeman, propriul șef de stat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cehii au mai multă încredere în președinta Slovaciei și Emmanuel Macron decât în Miloš Zeman, propriul șef de stat  .  Sursă foto: Facebook Zuzana Čaputová
Cehii au mai multă încredere în președinta Slovaciei și Emmanuel Macron decât în Miloš Zeman, propriul șef de stat . Sursă foto: Facebook Zuzana Čaputová
Un sondaj arată că cehii au mai multă încredere în Zuzana Čaputová, președinta din Slovacia, decât în Miloš Zeman, propriul șef de stat.

Încrederea în politică nu este tocmai mare în Republica Cehă. Datele Centrului de Cercetare a Opiniei Publice (CVVM) sugerează că majoritatea cehilor au încredere în președintele slovac Zuzana Čaputová mai mult decât în ​​propriul lor șef de stat, președintele Miloš Zeman. Cei doi politicieni au un caracter semnificativ diferit: Čaputová este asociată cu o atitudine pro-occidentală, pro-democrație, în timp ce Zeman nu a ascuns dorința sa de relații mai strânse cu puteri orientale precum Rusia și China.

Cercetarea CVVM, care evaluează încrederea cehilor în liderii politici din întreaga lume, sugerează cele mai înalte niveluri de încredere în politicienii care întruchipează valorile occidentale. Al doilea cel mai de încredere lider după Čaputová, în care 64% dintre cehi au încredere, este președintele francez Emmanuel Macron, cu 41% încredere. Macron este un susținător puternic al integrării mai strânse în UE, Franța având acum președinția rotativă a Consiliului UE.

Cehii nu au încredere în lideri precum Vladimir Putin

La celălalt capăt al spectrului este președintele rus Vladimir Putin, cu 70% neîncredere din partea cehilor. După el se află liderul nord-coreean Kim Jong-un și fostul președinte al SUA ,Donald Trump.

Președintele ceh Miloš Zeman se bucură de niveluri semnificativ mai scăzute de încredere decât omologul său slovac, dar se numără în continuare printre cei mai de încredere lideri mondiali ai cehilor. După Čaputová și Macron, primele cinci locuri sunt completate de fostul cancelar german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson și Zeman pe locul cinci.

Studiul a adus și câteva surprize. De niveluri similare de încredere se bucură actualul președinte al SUA, Joe Biden, și prim-ministrul ungar Viktor Orbán, doi politicieni care tind să fie priviți ca fiind total diferiți atunci când vine vorba de menținerea normelor occidentale, scrie expatz.cz.

CITEȘTE ȘI   -   La Kiev, lui Blinken i-a fost prezentată o hartă etnică a Ucrainei, inclusiv cu teritorii care astăzi aparțin României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel