Ceferiștii intră în grevă, în 27 noiembrie, nemulțumiți de ”planul creionat” de Guvern
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Inquam Photos / Ovidiu Iordachi
Inquam Photos / Ovidiu Iordachi
Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane a anunțat declanșarea ”grevei propriu-zise”, după ce în luna septembrie ceferiștii au fost în grevă de avertisment. Care sunt nemulțumirile acestora.

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane (FNFMCV), afiliată la Blocul Național Sindical, a anunțat declanșarea ”grevei propriu-zise” la nivelul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, în urma nesoluționării revendicărilor ce formează obiectul conflictul colectiv de muncă, se arată într-un comunicat al FNFMCV.

”Urmare grevei de avertisment din data de 15 septembrie 2023, reprezentanții Guvernului anunțau creionarea unui plan pentru: finanțarea strategică și coerentă a căii ferate în vederea readucerii infrastructurii feroviare românești la parametrii tehnici proiectați; impulsionarea investițiilor în material rulant de calitate, modern, care să vizeze înlocuirea completă a parcului de locomotive și vagoane destinat transportului de pasageri pe calea ferată, astfel încât românii să se întoarcă în trenuri; stabilirea unei salarizări corecte care să asigure o ierarhie salarială bazată pe complexitatea și volumul muncii precum și importanța și competența în actul decizional și care să permită eliminarea deficitului uriaș de angajați.

Deși, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice și sociale adoptate de Guvern”, se arată în comunicatul menționat.

Potrivit acestuia, ”planul creionat”, nu doar că ”împiedică stabilirea în cadrul negocierilor colective a unei salarizări în concordanță cu complexitatea și volumul muncii precum și importanța și competența în actul decizional, dar încalcă și dispozițiile contractelor colective si individuale de muncă în vigoare, încheiate între părți, o serie de drepturi salariale fiind diminuate sau suprimate la plată”.

Astfel, față de acestă situație, reprezentanții FNFMCV au avertizat încă de la finalul lunii octombrie asupra ”amplificării riscului degradării relațiilor sociale cu influență directă asupra stabilității activității companiei”, dar și ”anularea eforturilor din ultimele două luni”, eforturi care ar fi trebuit să asigure un ”climat de pace socială”.

Potrivit comunicatului menționat, ”ca atare, Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane va declanșa greva propriu-zisă începând cu data de 27 noiembrie 2023”.

Citește și: Angajaţii Metrorex îşi vor striga nemulţumirile în faţa Guvernului. Aceștia anunță că se pregătesc de grevă generală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel