CEDO: Rusia, răspunzătoare pentru asasinarea lui  Alexandr Litvinenko
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Foto: Alexandr Litvinenko în anul 2002 (stânga) și pe patul de spital, după otrăvirea cu poloniu (dreapta)
Foto: Alexandr Litvinenko în anul 2002 (stânga) și pe patul de spital, după otrăvirea cu poloniu (dreapta)
Rusia este răspunzătoare pentru uciderea fostului spion Alexandr Litvinenko, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Litvinenko, cetățean britanic la momentul decesului, a fost otrăvit cu Poloniu 210 în 2006, la Londra.

O anchetă a guvernului britanic efectuată în 2016 a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost "probabil" aprobată de președintele rus Vladimir Putin.

Autoritățile ruse au negat orice implicare în moartea fostului spion însă investigația britanică a stabilit că fostul agent KGB, Andrei Lugovoi, și un alt cetățean rus, Dmitri Kovtun, l-au ucis pe Litvinenko turnându-i substanța radioactivă în ceai.

Potrivit concluziilor CEDO, în operațiunea vizând eliminarea lui Litvinenko, Lugovoi și Kovtun au acționat în calitate de agenți ai statului rus.

Aceștia din urmă au negat, la rândul lor, că ar fi implicați în asasinat.

Alexandr Litvinenko a fost ofițer al serviciului rus de spionaj FSB. În 1998, el și alți câțiva ofițeri FSB și-au acuzat public superiorii că au ordonat asasinarea oligarhului Boris Berezovsky.

Litvinenko a fost arestat în martie 1999 sub acuzația de a-și fi depășit atribuțiile. A fost achitat în noiembrie 1999 și arestat din nou, după care acuzațiile au fost retrase în anul 2000.

S-a refugiat cu familia sa în Londra unde i s-a acordat azil politic. În Regatul Unit a lucrat ca jurnalist, scriitor și consultant pentru serviciile secrete britanice.

În timpul șederii în Londra, Litvinenko a scris două cărți, Blowing Up Russia: Terror from Within și Lubyanka Criminal Group, în care a acuzat serviciile secrete ruse de acte de terorism.

De asemenea Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin că este cel care a ordonat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya.

Vezi AICI decizia CEDO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel