CEDO: Rusia, răspunzătoare pentru asasinarea lui  Alexandr Litvinenko
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 21 sep, 13:09
WhatsApp
Foto: Alexandr Litvinenko în anul 2002 (stânga) și pe patul de spital, după otrăvirea cu poloniu (dreapta)
Rusia este răspunzătoare pentru uciderea fostului spion Alexandr Litvinenko, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Litvinenko, cetățean britanic la momentul decesului, a fost otrăvit cu Poloniu 210 în 2006, la Londra.

O anchetă a guvernului britanic efectuată în 2016 a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost "probabil" aprobată de președintele rus Vladimir Putin.

Autoritățile ruse au negat orice implicare în moartea fostului spion însă investigația britanică a stabilit că fostul agent KGB, Andrei Lugovoi, și un alt cetățean rus, Dmitri Kovtun, l-au ucis pe Litvinenko turnându-i substanța radioactivă în ceai.

Potrivit concluziilor CEDO, în operațiunea vizând eliminarea lui Litvinenko, Lugovoi și Kovtun au acționat în calitate de agenți ai statului rus.

G Ad:

Aceștia din urmă au negat, la rândul lor, că ar fi implicați în asasinat.

Alexandr Litvinenko a fost ofițer al serviciului rus de spionaj FSB. În 1998, el și alți câțiva ofițeri FSB și-au acuzat public superiorii că au ordonat asasinarea oligarhului Boris Berezovsky.

Litvinenko a fost arestat în martie 1999 sub acuzația de a-și fi depășit atribuțiile. A fost achitat în noiembrie 1999 și arestat din nou, după care acuzațiile au fost retrase în anul 2000.

S-a refugiat cu familia sa în Londra unde i s-a acordat azil politic. În Regatul Unit a lucrat ca jurnalist, scriitor și consultant pentru serviciile secrete britanice.

În timpul șederii în Londra, Litvinenko a scris două cărți, Blowing Up Russia: Terror from Within și Lubyanka Criminal Group, în care a acuzat serviciile secrete ruse de acte de terorism.

De asemenea Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin că este cel care a ordonat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya.

Vezi AICI decizia CEDO

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro