CEDO, revocare Kovesi, întrebări pentru România. Lucian Bolcaș: Iată răspunsurile
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Kovesi
Kovesi
Avocatul Lucian Bolcaș a oferit, pentru DC News, posibile răspunsuri la întrebările pe care CEDO le-a adresat autorităților române după ce fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a reclamat faptul că a fost revocată din funcția pe care o avea.

Întrebare CEDO nr. 1. Este articolul 6 alin. 1 din Convenţia (Europeană a Drepturilor Omului) aplicabilă în acest caz (vezi Baka v. Hungary (GC), no. 20261/12, 23 June 2016)?

Lucian Bolcaș: "Articolul 6, aliniatul 1, nu este aplicabil în acest caz pentru că se referă la un proces echitabil, ori plângerea doamnei Kovesi este făcută în măsura în care s-au luat o serie de dispoziții cu caracter administrativ, nefiind vorba despre un proces. Deci este inadmisibilă o astfel de încadrare. A doua întrebare nu își are sensul decât dacă la prima răspunsul era afirmativ."

A doua întrebare este:  Dacă răspunsul este da, a avut reclamanta acces la o instanţă pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor sale civile în legătură cu demiterea din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în conformitate cu articolul 6 § 1 din Convenţie?

Întrebare CEDO nr. 3. Având în vedere că petenta susţine că demiterea ei a fost rezultatul punctelor de vedere exprimate public în timpul mandatului, a existat vreo încălcare a dreptului ei la liberă exprimare, în conformitatea cu prevederile Articolului 10 paragraful 1 din Convenţie? Dacă da, această interferenţă este reglementată în lege şi în acord cu termenii Articolului 10 paragraful 2?

Lucian Bolcaș: "Dreptul la liberă exprimare a unui înalt funcționar care se află într-o funcție de conducere nu poate să fie limitat decât de exigența exercitării atribuțiilor profesionale. În ceea ce privește pe doamna Kovesi, nu numai că a depășit decența exprimării profesionale în anumite situații, dar a avut chiar toate posibilitățile de exprimare." 

Întrebare CEDO nr. 4. Reclamanta a avut la dispoziţie o cale de atac concretă în plan naţional, aşa cum prevede articolul 13 din Convenţie?

Lucian Bolcaș: "Da, în plan național, în urma fiecărei acțiuni pornite, există o cale de atac în fața Înaltei Curți sau în contencios administrativ. Doamna Kovesi nu a uzat de niciuna dintre aceste căi și a sărit direct la CEDO considerând că este mai spectaculoasă o astfel de acțiune și are dreptate, este mai spectaculoasă ignoranța unui fost procuror șef în legătură cu atribuțiile și competențele CEDO." 

 VEZI ȘI:

Kovesi a depus plângere. CEDO, întrebări pentru autorități

Ghiță: Ei au cântat la petrecerile cu Kovesi. Îi plăcea muzica


  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel