Data actualizării:
Data publicării:

CEDO, decizie istorică pentru România. ÎCCJ, lovită grav. Poate arunca în aer sute de dosare

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
CEDO
CEDO

CEDO a luat o decizie istorică pentru România. 

CEDO condamnă România, după ce ÎCCJ a stabilit o condamnare pe aceleași probe pe care alte două instanțe au hotărât achitarea în cauza Mischie. Concret, CEDO stabilește că persoanele achitate nu pot fi condamnate la apel fără probe noi. 

"ÎCCJ a redus considerabil dreptul la apărare"

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că "în condiţiile în care aprecierea diferitelor probe a aparţinut instanţei de recurs, rămâne de reţinut că reclamantul a fost condamnat pe baza aceloraşi mărturii care le-au fost suficiente instanţelor inferioare pentru a se îndoi de acuzaţii şi pentru a motiva achitarea sa. În aceste condiţii, omisiunea Înaltei Curţi de a-i asculta pe aceşti martori înainte de a pronunţa condamnarea reclamantului a redus în mod considerabil dreptul la apărare al acestuia". 

DOSAR MICROSOFT. Traian Băsescu, primele declarații după deciziile din Senat și Camera Deputaților

ÎCCJ poate confirma achitarea pronunţată în primă instanţă sau poate condamna, în urma unei evaluări corespunzătoare a nevinovăţiei sau vinovaţiei persoanei, prin administrarea de probe noi. În cazul Mischie, ÎCCJ şi-a exercitat a doua opţiune, dar fără a examina noi probe.

"ÎCCJ a agravat situația pe aceleași probe"

"Curtea notează că ÎCCJ a dat o nouă interpretare faptelor, apreciind că reclamantul a introdus pusca în România la o dată mult anterioară celei reţinute de instanţele inferioare şi, de aceea, a fost vinovat de comiterea unei infracţiuni. Prin urmare, ea a agravat situaţia, condamnându-l la o pedeapsă cu închisoarea", stabilește CEDO în decizia sa, potrivit Antena 3

Judecarea, de la capăt, conform Convenției

Mai multe, CEDO propune o redeschidere a procedurilor de judecare din cauză că procedura judiciară din România a încălcat art. 6 din Convenţie și este necesar "un nou proces sau o redeschidere a procedurilor la cererea persoanei interesate reprezintă, în principiu, un mijloc adecvat pentru remedierea încălcării constatate". 

Prin urmare, "Curtea notează că art. 465 din Noul Cod de procedură penală, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, permite revizuirea unui proces în cazul în care Curtea a constatat încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale solicitantului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel