CEDO cere lămuriri Moscovei în legătură cu păbușirea cursei MH 17 cu o rachetă Buk
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat joi că a transmis guvernului rus plângerile depuse de aproape 400 de rude ale victimelor zborului MH17 doborât cu o rachetă în iulie 2014 deasupra Ucrainei, informează AFP.

Guvernul rus are la dispoziţie 16 săptămâni pentru a-şi 'prezenta observaţiile', a declarat CEDO. 'Suntem la începutul unei proceduri care ar putea dura luni sau chiar ani', a adăugat Curtea.

Rusia neagă orice responsabilitate în prăbuşirea avionului Malaysia Airlines. Toţi cei 298 de pasageri de la bordul său, dintre care o treime erau olandezi şi 38 australieni, şi-au pierdut viaţa în această tragedie aeriană.

Avionul Boeing 777 decolase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, dar a fost doborât în plin zbor deasupra estului separatist prorus al Ucrainei la 17 iulie 2014.

O echipă de anchetatori internaţionali condusă de Olanda a stabilit că zborul MH17 a fost doborât cu o rachetă Buk de concepţie sovietică, lansată de o baterie mobilă adusă din Rusia.

Într-un comunicat, CEDO indică faptul că 'reclamanţii susţin, în special, că Federaţia Rusă este direct sau indirect responsabilă de distrugerea avionului şi că ea nu a efectuat o investigaţie adecvată în legătură cu această catastrofă şi nici nu a cooperat cu alţi anchetatori'.

Reclamanţii sunt '380 de persoane originare din Germania, Australia, Belgia, Canada, SUA, Hong Kong, Indonezia, Israel, Malaezia, Noua Zeelandă, Olanda, Filipine, Marea Britanie şi Vietnam', a precizat CEDO.

Vezi și: Islanda, condamnată de CEDO! Acuzată de sfidare evidentă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel