Cecenii îl trădează pe Putin și fug de război. Mulți s-au strâns la frontiera Bosniei cu Croația, proaspăt aderată la Schengen
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Cecenii îl trădează pe Putin și fug de război. Mulți s-au strâns la frontiera Bosniei cu Croația, proaspăt aderată la Schengen  / Foto: Kremlin.ru
Cecenii îl trădează pe Putin și fug de război. Mulți s-au strâns la frontiera Bosniei cu Croația, proaspăt aderată la Schengen / Foto: Kremlin.ru
Cecenii se strâng la granița dintre Bosnia și Croația, scu scopul de a cere azil, pentru a scăpa de riscul de a fi recrutați de Rusia.  

Câteva zeci de nativi din Cecenia au rămas blocați în Bosnia și Herțegovina din cauza refuzului polițiștilor de frontieră de a-i lăsa să intre în Croația. În Bosnia și Herțegovina, nativii din Cecenia se confruntă cu amenințarea deportarii, susțin apărătorii drepturilor omului.

„Nodul Caucazian” a raportat că, pe 7 noiembrie, apărătorii drepturilor omului au informat că în Croația oamenii legii au reținut cel puțin 15 originari din Cecenia sosiți din Rusia; și au fost supuși violenței, cerând să refuze cererile de azil.

"Din câte știu eu, nu au de gând să rămână în țară, dar vor să meargă mai departe în Europa la rudele și prietenii lor. Nu există o mare diasporă cecenă în Croația", a spus Isa Daduev, membru al Adunării Cecenilor Europeni.

Grupul de nativi din Cecenia a părăsit Rusia în timpul mobilizării de toamnă. Acum sunt 30 de persoane la punctul de control. Potrivit refugiaților înșiși, încă aproximativ o sută dintre compatrioții lor, cetățeni ai Rusiei, se află în orașul de graniță Velika Kladusha, scrie Caucasian Knot.

Selmo Tsikotich, ministrul Securității din Bosnia și Herțegovina, a declarat că refugiații ceceni au sosit cu scopul de a obține azil politic în Croația. Potrivit versiunii sale, polițiștii de frontieră croați nu permit refugiaților să treacă din cauza „dezacordurilor” cu Bosnia și Herțegovina.

Anterior, asociația cecenă pentru drepturile omului „Vayfond”, cu sediul în Suedia, a raportat despre problemele cu care se confruntaseră nativii din Cecenia în Bosnia și Herțegovina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel