Cecenia, una dintre republicile din Federația Rusă, a introdus în Constituție numele de ”Tată al Poporului” pentru președinte
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube Tribune Jateng
Foto: Captură video Youtube Tribune Jateng
Una dintre cele 21 de republici așa-zis autonome din Rusia a introdus în Constituție un amendament potrivit căruia președintele va fi numit ”Tată al Poporului”.

Preşedintele republicii, în Constituţia cecenă, se va numi Mekh-Da (în traducere, Tată al poporului sau Tată al ţării), a anunțat preşedintele Parlamentului cecen, Magomed Daudov. El a afirmat că un astfel de amendament a fost adoptat pentru stabilirea uniformităţii în utilizarea titulaturii de lider al regiunii în limba cecenă. Magomed Daudov şi alţi 20 de deputaţi au depus o serie de amendamente la Constituţia în parlament, încă pe la începutul lunii ianuarie, dar ele au fost examinate abia în februarie. Daudov a spcificat că, de fapt, conceptul de 'Mekh-Da' a fost folosit în rândul locuitorilor Ceceniei, rezistând de-a lungul istoriei şi în traducere înseamnă 'cel mai înalt oficial al republicii'.

În același timp, publicaţia Kavkaz.Realii susține că în traducerea literară, Mehkan înseamnă Tată al regiunii, dar este folosit în sensul de 'Tată al poporului', 'Tată al ţării'.  Makka Albogacieva, cercetător la Departamentul de Etnografie din Caucaz al Muzeului de Antropologie şi Etnografie Petru cel Mare, a declarat că în trecut termenul Mehkan Da (la inguşi) sau Mekh Da (la ceceni) nu era folosit. Potrivit cercetătorului, inguşii şi cecenii au început să folosească acest termen destul de recent, după cum este numit informal liderul regiunii. Și Ahmet Iarlîkapov, un cercetător al Centrului MGIMO pentru Studii Caucaziene, susține că popoarele Vainah (termen care reprezintă majoritatea vorbitorilor de inguşă şi cecenă) nu au folosit anterior cuvântul Mehksan pentru a desemna liderul suprem, scrie Rador.

”Republicile” Federației își aleg președintele, dar sunt conduse de guvernatori numiți de Putin

Republicile diferă de oblasturi sau kraine (județe-n.red.) prin aceea că ele au dreptul să-și stabilească propria lor limbă oficială  și au propria lor constituție. Șeful executiv al republicii poartă titlul de președinte.Autonomia reală a republicilor a fost îngrădită în mod considerabil din anii 2000, în timpul mandatelor președintelui Vladimir Putin, acesta căutând să impună supremația legilor și constituției ruse.

Înființarea a șapte "districte federale" vaste, care cuprind și republicile, cu guvernatori numiți direct de țarul de la Kremlină, a fost modalitatea prin care Moscova a subordonat total așa-zisele republici ale Federației. În plus, Putin a întărit puterile legislativelor republicane în dauna puterilor executivelor corespunzătoare. Șefii executivi ai republicilor sunt acum numiți direct de președintele Rusiei, dar candidatul prezidențial trebuie acceptat de parlamentul fiecărei republici.

În unele republici există mișcări secesioniste, în special printre tătari, bașkiri, iakuți și ceceni. Rusia a diluat componența etnică a republicilor din cadrul Federației, mutând locuitorii în alte zone și aducând etnici ruși în locul lor. 

Elțin și Putin au purtat două războaie pentru a zdrobi independența Ceceniei

Cele mai puternice mișcări secesioniste s-au derulat pe teritoriul ceceno-ingușet. În 1990, Congresul Național al Poporului Cecen a proclamat secesiunea Ceceniei din URSS și formarea unui stat cecen independent. Lupta de indenpendență era condusă de un general de aviație din Armata Roșie, Djohar Dudaev. Începând cu anul 1994, Rusia a recrutat forțe paramilitare care urmau să preia puterea în nordul Ceceniei. Acești rebeli pro-ruși au atacat guvernul condus de Dudaev, dar în ciuda slăbiciunii forțelor armate cecene nu au reușit să ocupe capitala Groznîi. Ca să-i sprijine pe rebelii pro-ruși, Boris Elțîn a decis trimiterea de trupe în Cecenia. După doi ani de război, rușii s-au retras, lăsând în urmă o țară devastată, pe care și-o disputau clanuri rivale.

Vladimir Putin este numit prim-ministru de către Elțin și, cu justificarea că reacționează la atentatele auspra unor ținte civile și militare, pornește o campanie aeriană de bombardament asupra Ceceniei. Campania aeriană este continuată de o ofensivă terestră, după ce Putin declară ilegal regimul condus de președintele cecen Aslan Mashadov. În decembrie 1999, a început cel de-al doilea asediu al capitalei Groznîi, războiul încheindu-se în februarie 2000, cu restabilirea controlului federal rus asupra Ceceniei.

În prezent, liderul cecen care va folosi titlul de ”tată al Poporului” este Ramzan Kadîrov, fiul fostului președinte Akhmad Kadîrov, asasinat în 2004. Akhmad Kadîrov a făcut parte din mișcarea de independență cecenă în anii 90, dar a trădat în favoarea lui Putin, care l-a instalat la conducerea așa-zisei republici după terminarea războilui. Fiul său, care i-a succedat la putere, conduce țara prin teroare și acumulează averi impresionante prin coprupție. Mercenarii lui Kadîrov au acționat și în Ucraina, fiind acuzați de crime de război. 

În componența Federației Ruse intră 21 de republici: 

1. Adîgheia

2. Altai

3. Bașkortostan

4. Buriatia

5. Daghestan

6. Ingușetia

7. Cabardino-Balcaria

8. Calmîchia

9. Karaciai-Cerkessia
10. Carelia
11. Komi
12. Mari El
13. Mordovia
14. Iacuția (Saha)

15. Osetia de Nord
16. Tatarstan
17. Tuva
18. Udmurtia
19. Hacasia
20. Cecenia
21. Ciuvașia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel