Ceapa din Polonia, la mare căutare în majoritatea țărilor UE
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Țările din Uniunea Europa au manfiestat un interes tot mai mare pentru ceapa din Polonia.

Exporturile poloneze de ceapă au crescut cu 60% în 2022 față de 2021, din cauza războiului din Ucraina și a secetei din Europa

Spania, Italia și Franța au nevoie de ceapă poloneză, deoarece culturile UE au fost distruse de seceta care a cauzat o scădere a ofertei de la principalii producători din UE, inclusiv Spania. Producția de ceapă în Ucraina a scăzut și ea din cauza războiului.

Cererea de ceapă din Ucraina a contribuit la o creștere cu 60% a vânzărilor de ceapă poloneză din iulie până în octombrie 2022.

Principalii beneficiari ai cepei poloneze au fost în mod tradițional Olanda, care a achiziționat 44.000 de tone pentru 28 de milioane de euro în acest an, și Marea Britanie, care a cumpărat 30.000 de tone pentru 18 milioane de euro.

Totuși, Ucraina, care s-a clasat anul trecut pe locul opt în ceea ce privește ceapa achiziționată din Polonia, anul acesta s-a clasat pe locul trei, după ce a cumpărat 50.000 de tone pentru 17 milioane de euro. Următorii pe listă sunt cumpărătorii obișnuiți europeni: Germania, Belgia, Franța, Italia și Cehia.

Un kilogram de ceapă costă 2,28 zloți (0,50 cenți de euro) în Polonia, cel mai mare preț din 2004 și de peste trei ori mai mult decât în 2021. Acest lucru ar fi putut afecta inflația observată la prețurile legumelor în Polonia.

Polonia a cunoscut o recoltă de ceapă surprinzător de bună, în timp ce seceta a afectat alte culturi de legume. Statistics Poland (GUS) a estimat că recoltele de legume iubitoare de căldură, cum ar fi roșiile, castraveții și ceapa, s-au dovedit, de asemenea, mai bune decât se aștepta, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel