Data publicării:

Cea mai veche carte românească, Evangheliarul lui Macarie, adusă în faţa publicului la Bookfest

Autor: Liana Ganea | Categorie: Cultura
WhatsApp
foto: Wiki Commons
foto: Wiki Commons

"Evangheliarul lui Macarie", cea mai veche carte românească aflată într-o colecţie privată, "Evangheliarul lui Macarie", va fi expusă în acest weekend la Salonul Internaţional de Carte Bookfest.

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit unui comunicat al Artmark, transmis Agerpres, casa de licitaţii aduce, în premieră, la cea de-a XIV-a ediţie a salonului, exemplarul unicat tipărit la Târgovişte în 1512 în timpul domnitorului Neagoe Basarab.

"Expunerea publică a Evangheliarului reprezintă, pentru piaţa românească de carte, un eveniment major. Evangheliarul nu este doar cea mai veche carte românească aflată într-o colecţie privată, ci una dintre primele trei tipărite pe teritoriul României", precizează Artmark.

Opera, imprimată la Mânăstirea Dealu, lângă Târgovişte, unde ieromonahul Macarie lucra ca tipograf a marcat un punct de cotitură în parcursul literaturii est-europene, punându-se astfel bazele viitoarelor traduceri şi tipărituri de cărţi în limba română.

Pe lângă "Evangheliarul lui Macarie" va fi expusă şi "Cartea românească de învăţătură", zisă şi "Cazania lui Varlaam", de la 1643. Aceastp capodoperă emblematică pentru cultura medievală românească a fost editată de Mitropolitul Varlaam şi tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea "Trei Ierarhi", în timpul domnitorului Vasile Lupu.

"Evangheliarul lui Macarie" şi "Cazania lui Varlaam" pot fi admirate, alături de alte obiecte de colecţie din patrimoniul criticului literar Şerban Cioculescu, de vineri până duminică, la Bookfest, în Pavilionul B2, spaţiul B06 de la Romexpo. 

Ce este un Evangheliar

Potrivit Wikipedia, Evangheliarul este o carte liturgică care conține textele evangheliilor. Evangheliarele sunt de obicei ornamentate și ferecate. Din evul mediu se păstrează evangheliare deosebit de valoroase, scrise de mână, precum Evangheliarul din Kells (secolul al IX-lea).

În Biserica Ortodoxă Răsăriteană, Evangheliarul cuprinde numai pericopele sau fragmentele din evanghelii rânduite pentru a fi citite în cadrul liturghiei sau al altor slujbe bisericești, aranjate după tipic, în funcție de ziua și săptămâna în care trebuie citite, începând cu Duminica Învierii, iar cartea liturgică care conține primele patru cărți din Noul Testament (cele patru evanghelii scrise de Matei, Marcu, Luca și Ioan) este numită Tetraevanghel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel