Cea mai solidă investiție a românilor de la război încoace pentru a se apăra de inflație. Tinu Sebeșanu: Am mai venit cu o idee, dar oamenii sunt reticenți
Tinu Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor S.A., a spus în ce mai pot românii să investească pentru a se proteja de inflație.
În ce mai investesc românii de la începerea războiului și până azi? În real estate. Dacă cineva are un surplus de bani sau vrea să facă o investiție, o idee bună, aleasă foarte des, este investiția în imobiliare. În general, cea mai solidă investiție este piața imobiliară. Este cu risc zero. Suntem cea mai ieftină piață imobiliară din Europa la ora actuală. Specialiștii spun că prețurile vor evolua. Prețurile la imobiliare au crescut cu circa 20% în ultimele șase luni. Și nu par să se oprească aici.
Dar oamenii ar putea investi și în acțiuni la bursă, dacă nu ar fi reticenţi. Iar reticența vine din lipsa cunoașterii acestui domeniu. Tinu Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor S.A., a spus că de câte ori propune ca oamenii să investească în acțiuni, vede o reticență din partea lor.
„Avem oameni care investesc în real estate, mai ales de la război încoace. Îi numim mici investitori. Mulți dintre ei vin din profesii liberale, cu surplus de cash, vor să se protejeze de inflație. Au dat năvală și noi suntem foarte bucuroși să-i primim. Am observat că de câte ori le-am propus să investească și în acțiuni, am văzut o reticență. Această reticență vine, în primul rând, de la lipsa cunoașterii chiar și în rândul oamenilor foarte educați, dar care nu înțeleg mecanismul de la bursă. Ar trebui să muncim toți astfel încât să aducem bursa în stradă. Să o facem foarte accesibilă. Astăzi, în România, este greu să cumperi acțiuni la bursă. Trebuie să creștem retailul”, a spus Tinu Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor S.A.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței cu titlul „Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital", organizată de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.
VEZI AICI DEZBATEREA INTEGRALĂ:
VEZI ȘI: Siminică (ISF): Am fost surprins să văd că cei mai mulți români preferă economiile în valută
Marian Siminică, Director Executiv ISF, a prezentat, joi, date importante dintr-un sondaj legate de percepția populației cu privire la investițiile financiare.
„Un sfert dintre participanți a declarat că are o rezervă financiară care ar permite să nu aibă probleme o perioadă mai lungă de șase luni. 20 la sută, fără economii și cu economii pentru mai puțin de o lună, practic tot acolo sunt, cu banii de la un salariu la altul - ajungem la 33 la sută dintre respondenți, deci o treime dintre participanții la sondaj are dificultăți financiare. (...) Persoanele cu studii primare au declarat că nu au economii. Cei care au declarat că au economii pentru o perioadă mai mare de șase luni sunt persoanele peste 60 de ani și persoanele în funcții de conducere, care au și venituri ceva mai bune”, a precizat, joi, Marian Siminică, Director Executiv ISF.
„Am fost surprins să văd că cei mai mulți preferă economiile în valută, chiar să-i țină acasă în valută. Consideră valuta o formă de protecție mai sigură împotriva inflației, cel puțin la acest moment. În urmă cu 15 ani, era predilecția românilor de a economisi în valută și a ține banii acasă. Și pe acest sondaj se consideră că au încredere în această formă foarte mulți. Puțini (3,5 la sută) au investiții în acțiuni și obligațiuni. Ne arată diferența între ceea ce ne dorim să fie și ceea ce este în realitate”, a explicat Marian Siminică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News