Cea mai răspândită boală în rândul pensionarilor din România. Alexandra Dobre: Avem o pandemie / video
Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, a fost invitata la interviurile DC Medical și DC News unde a vorbit despre cea mai răspândită boală în rândul vârstnicilor din România.
Alexandra Dobre a subliniat problema gravă a singurătății în rândul vârstnicilor din România, considerând-o o adevărată „pandemie". Potrivit acesteia, unul din trei seniori socializează cu cel mult două persoane pe lună. De asemenea, 37% dintre vârstnici consideră activități de recreere lucruri precum ștersul prafului sau mersul la piață, neavând cultura petrecerii timpului liber. Spre deosebire de alte țări, unde pensionarii socializează și se bucură de viață în oraș, în România foarte puțini vârstnici își permit astfel de ieșiri.
„Știți care este ceea mai răspândită boală în rândul vârstnicilor noștri? Singurătatea. Avem o pandemie de singurătate în rândul vârstnicilor din România. Chiar sunt studii care arată faptul că unul din trei seniori nu socializează într-o lună de zile cu mai mult de două persoane, una fiind poștașul, acolo unde pensia încă vine fizic, și cealaltă fiind preotul sau medicul de familie, după caz.
Mai mult decât atât, sunt 37% din vârstnicii noștri care consideră că sunt activități de recreere faptul că șterg praful, că spală sau faptul că se duc să facă piața. Ei nu au nici cultura petrecerii timpului liber și a recreerii, așa cum o au alții din alte state care deja aplică conceptele despre care vorbim acum.
De exemplu, dacă ne uităm la Marea Britanie, Japonia, Franța, Italia, Spania, acolo putem vedea la prânz oameni cu părul cărunt, vârstnici, seniori, pensionari care iau masa în oraș, care se relaxează, care beau o cafea bună, beau un pahar de vin, mănâncă în oraș. Uitați-vă la noi, la prânz, în restaurante. Nu știu dacă 1-3% dintre cei prezenți într-un restaurant sunt pensionari, oameni care sunt la pensie și care și-ar putea permite o astfel de ieșire în oraș. Sunt foarte puțini, spre deloc.”, a spus Alexandra Dobre.
Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă
Ce fac organizațiile neguvernamentale. Ce face statul
Alexandra Dobre a vorbit despre rolul important al organizațiilor neguvernamentale și al statului în sprijinirea vârstnicilor, în special în mediul urban, unde aceștia nu sunt implicați în activități gospodărești ca în zona rurală. Asociația pe care o reprezintă organizează excursii de o zi pentru vârstnici, oferind fie gratuit, fie la un cost redus, oportunități de participare. De asemenea, Asociația le oferă acces gratuit la evenimente culturale, precum concerte și piese de teatru, prin colaborări cu parteneri, sponsori și artiști.
„În zona rurală, unde stau mai multe generații sub același acoperiș, activitățile domestice sau în cadrul gospodăriei îi solicită pe vârstnici, adică își găsesc ceva de făcut, sunt utili în această direcție. La oraș ce să facă?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Aici intervenim noi și ecosistemul despre care spuneam: ce fac organizațiile neguvernamentale, ce face statul. Noi avem la nivelul Asociației foarte multe activități. Organizăm o dată pe lună excursii de o zi în care ei pot merge, fie gratis, fie plătesc parțial atunci când nu reușim să susținem în totalitate financiar acest proiect, adică acoperim noi o parte din costuri și dânșii o parte.
De asemenea, le oferim acces gratuit la evenimente culturale prin intermediul partenerilor, sponsorilor, artiștilor care ne ajută și ne oferă bilete acolo unde nu reușesc să acopere din vânzări toată sala la anumite concerte, ne oferă aceste bilete gratuit ca noi mai departe să le oferim celor din cadrul Asociației. La fel și la teatru.", a spus Alexandra Dobre la interviurile DC Medical și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News