Data publicării:

Cea mai privilegiată categorie de robi romi din istoria României. Ciprian Necula: Răspândeau folclor, basme și cântece, dar munceau pentru aurul domnitorilor

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, Președintele Roma Education Fund România, Ciprian Necula, a fost invitatul lui Val Vâlcu în cadrul unui interviu, unde a vorbit despre "robi domnești", dar și alte teme în jurul etniei rome.

Președintele Roma Education Fund România, Ciprian Necula, a vorbit la DC News TV, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor despre principalele teme de discuție din jurul acestei etnii. Doctor în sociologie, Ciprian Necula predă cursul „Masculinitate și etnicitate” în cadrul SNSPA. În interviul realizat de Val Vâlcu, Necula abordează categoria de "robi domnești", fiind un capitol din istoria romilor din România.

Ei erau "bunul domnitorului" și rămâneau pe moșiile boierilor

"Au fost 3 categorii de robi în cele două principate, Moldova și Muntenia. Unii au fost robii domnești care erau mai liberi, călătoreau, mergeau din sat în sat și răspândeau folclorul românesc, basme și cântece. Țăranul era legat de glie. Nu putea să circule. Nu avea cum să învețe de la alți țărani. Atunci, robii jucau acest rol. Ei erau "bunul domnitorului" și rămâneau pe moșiile boierilor. Boierii îi primeau pentru că veneau din partea lui vodă. Ei trebuiau să se întoarcă o dată sau de două ori pe an, în funcție de domnitor, cu o anumită cantitate de aur. Aurul îl produceau în două feluri. Căutau aur în albiile râului sau practicau anumite meșteșuguri, foarte bănoase, și făceau cazane de țuică pe care le vindeau boierilor", susține Ciprian Necula.

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

                                         

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel